Традиционният Ден на рибата, който събира на празник жителите на крайдунавското село Батин, тази година ще бъде белязан от важно историческо събитие. В събота, на 6 юли, от един часа след обед във веселбата ще се включат със звучните си песни вокалните състави към читалищата от община Борово и пенсионерските клубове. Специално място ще бъде отделено на приготвянето на рибена чорба по автентични старовремски батински рецепти. 
Малко по-късно, в 17 ч, ще започне церемонията, която цялото село очаква от известно време. Тогава ще бъде открит най-новият паметник в Русенска област - войнишкият 
паметник на загиналите батинчани, дали живота си по фронтовете 
по време на националните освободителни войни на България. 
Паметникът се изгражда по идея на професор Петър Балкански, който е родом от Батин, разказа за „Утро“ Анка Колева. Проф.Балкански е председател на инициативния комитет за издигането на монумента, а Ани, която е дългогодишен библиотечен работник в регионална библиотека „Любен Каравелов“, е секретар на комитета. 
Идеята датира отдавна, но същинската работа по нея започва в началото на тази тодина. Тогава инициативният комитет обявява дарителска акция, за да се съберат средства за осъществяването на родолюбивата идея. Самият професор Петър Балкански, който тази година празнува житейски юбилей - 80 години, е известен учен в сферата на образованието. Той е 
създател на катедрата по социална педагогика 
при Факултета по педагогика в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Работил е в Център за изучаване на общественото мнение за образованието на МОН и Националния институт по образованието. Специализирал е в Руската академия на науките и в Амстердамския университет в Холандия, бил е член на международен екип на проекта „Готовността на българските университети за евроинтеграция в областта на висшето образование“, финансиран по програма „Tемпос“. 
В инициативния комитет влизат синът на проф.Балкански - кметът на община Борово Валентин Панайотов, адвокат Димитър Балкански, о.з.майор Евгени Алексиев, о.з.капитан Тотьо Тотев, о.з.полковник Владко Владов, о.з капитан-лейтенант Тодор Лийков, кметът на село Батин Бахри Ефраимов и председателят на местната земеделска кооперация Христо Киров.
Автор на проекта за паметника, който ще представлява солидна 
плоча, върху която са изписани имената на загиналите във войните
е Роман Антов. Строителят, който се зае със същинското изработване, е Ахмед Хасан Ахмед, каза Анка Колева. В дарителската кампания се включили потомци на героите от войните, жители на Батин, а също и всички футболисти от футболен клуб „Дунав Батин“, които заедно със спортно-техническото ръководство дарили лични средства за изграждането на историческия знак за памет. 
На самото тържество в събота батинчани очакват гости от Министерството на отбраната, областния управител Галин Григоров, кметове, много граждани. Официалната церемония започва на площада в Батин в пет следобед, а по-късно, когато притъмнее, ще има грандиозна заря, увериха организаторите.