Птиците от защитения вид червен ангъч, които се отглеждат в полуестествен вид в биологичната експериментална база „Калимок“, имат нужда от храна, съобщи биологът от базата Страхил Пеев. Наскоро поредните 12 млади птици, излюпени от две двойки, са пуснати в природата. Всяка година новоизлюпените са различен брой - обикновено пускаме на воля от 10 до 25 малки, които успешно се приспособяват към дивите условия на живот в природата, каза Пеев.
Базата „Калимок“ в село Нова Черна се стопанисва от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, а Страхил Пеев е докторант към БАН. Отглеждането в условия близки до естествените на червения ангъч е започнало преди 27 години - тогава е имало 10 двойки от тези защитени птици в цялата страна, а сега вече само в Добруджа във всеки водоем има почти по толкова, уточни биологът. 
Напоследък обаче изхранването на птиците, вписани в Червената книга на защитените видове, става проблем. В последните години много ни помагат фермери от Нова Черна, които ни предоставят жито, ечемик и други зърнени култури, от които ние си правим смески, обясни Страхил Пеев. От „Калимок“ обаче не искат да злоупотребяваме с щедростта на местните фермери, затова се обръщат към всички, които биха могли да помогнат. Имаме нужда от фуражи или от специалните гранули, с които се хранят патици, каза Пеев. 
От базата са изпратили молба за съдействие към русенската екоинспекция, откъдето уверяват, че ще разговарят с кметовете на Сливо поле и Тутракан, като очакват подкрепа от земеделски производители в землищата на общините. 
Всеки, който иска да стане съпричастен към благородната кауза, може да се обади в РИОСВ на тел. 082/ 820772, а оттам ще ги свържат с база „Калимок“ да се уточнят детайлите.