Жътвата стартира вече в цялата област, като първите резултати показват добиви над миналогодишните, съобщи за "Утро" директорът на ОД "Земеделие" Борислава Братоева. И макар че за обобщения е още рано, засега изглежда, че въпреки несъмнените трудности заради екстремните метеорологични условия, реколтата няма да бъде чак толкова лоша. 
Прибрани са над 70 хил. дка от засетите 605 915 дка пшеница. Средният добив от тях е 574 кг от декар, при 568 кг средно за миналата година.
Ожънати са две трети от засетите 41 247 дка ечемик и от тази култура фермерите прибират средно 589 кг от декар - доста над миналогодишните 502 кг/дка.
Най-голяма е разликата при маслодайната пшеница, където първите реколтирани площи са дали по 467 кг от декар - 1,7 пъти повече от миналогодишните 275 кг/дка.
Към края на кампанията средните резултати обикновено падат, тъй като фермерите започват жътвата с най-добрите посеви, напомни Братоева. Заради дъждовете прибирането на есенниците като цяло закъсня - миналата година по това време са били прибрани 41% от пшеницата при 11,65% през тази. При ечемика съотношенията са 66% към 90%, а сега са прибрани само под 2 на сто от рапицата при 50% за миналата година. 
Непрекъснатите дъждове затрудниха извънредно тази година русенските фермери, които трябваше да се борят и с последиците от падналите в областта градушки. Унищожените от стихиите терени бяха презасявани, най-вече с царевица, за която има повече време за узряване. Влагата затрудни неимоверно борбата с плевелите, така че се наложиха допълнителни пръскания срещу болести и вредители. Всичко това увеличи сериозно разходите на земеделците. Добрата новина за тях е, че освен на сравними и дори по-добри от миналата година добиви, те могат да разчитат и на по-добри цени. По данни на земеделското министерство, спрямо аналогичния период на 2018 г. изкупните цени на пшеница (хлебна и фуражна) и рапица отбелязват увеличение от 5,6% до 14,9%.