Близо 70 жители и гости на Русе се включиха в първия по рода си природен триатлон "Свободен Дунав", организиран от WWF България по повод Международния ден на река Дунав. С велосипеди, каяци и бягане състезателите се справиха с предизвикателната 70-километрова дистанция, като някои изминаха целия маршрут за пет часа и половина. Маршрутът на велоколоната започна от площад "Свобода" и мина през кварталите Средна кула и Долапите, по поречието на Русенски Лом, през селата Басарбово, Красен, Божичен и Мечка. Част от колоездачите се отклониха и разгледаха Ивановските скални църкви.
Финишът на велопохода беше в местността Стълпище, където колелетата бяха заменени с каяци. Следващите 20 километра преминаха в гребане по течението на Дунав обратно към Русе. Накрая най-издръжливите покриха последния етап от триатлона с бягане през парка, за да се върнат отново в центъра на града, където на състезателите бяха връчени специални грамоти. 
На метри от финала фотоколажна работилница привличаше интереса на малки и големи, а на площада беше "акостирало" и рибарско корабче, на борда на което се разиграваха тематични игри. Събитието обедини екоексперти, спортни клубове и природолюбители.