По 10 лева вземат лични лекари, за да издадат медицинско удостоверение на седмокласник, който кандидатства за гимназия. За това сигнализираха родители, които макар че останали озадачени от поисканата сума, все пак си платили, като не получили дори касов бон за услугата. Притеснената майка не пожела да каже кое е джипито, оценило труда си за издаването на медицинското на 10 лева. В лекарския кабинет тя не възразила, но обръщайки се към "Утро", попита дали това не е нарушение, тъй като за малолетни и непълнолетни не се взема дори и обичайната такса за преглед при джипи. 
Издаването на такива медицински удостоверения е извън обичайния пакет услуги, които получават децата, но таксата по ценоразпис за тях е 5 лева. Това уточни русенска лекарка, която от години е общопрактикуващ лекар, при това с две специалности. 
Междувременно стана ясно, че други лични лекари вземали дори и по 15 лева за въпросните медицински документи, които в момента стават особено актуални. От 3 до 5 юли тече срокът за подаването на документи за кандидатстване за русенските гимназии от завършилите седми клас ученици. И медицинските свидетелства са част от тези документи - което гарантира, че стотици деца ще имат нужда от тях. 
Дали някои недотам добросъвестни джипита ще оценят периода като "жътва" и дали родителите ще продължат да не задават въпроси в лекарските кабинети, а ще го правят едва след като излязат оттам - това са въпроси, които най-вероятно ще останат риторични.