Половин дузина са породите риби, които кметът на Бръшлен Димчо Петров ще купи за поредното издание на един от най-вкусните фестивали в Русенска област - рибения фест в селото на брега на Дунава, който ще се състои на 31 август. 
Най-вкусната чорба става не само от един или два, а от няколко вида, при това те трябва да са и хищни, и миролюбиви риби, обясни кметът. По традиция той ще купи от тържището в Тутракан, което се слави с най-пресния улов, и шаран, и сомче, но и бяла риба, щука, таранка. Част от тази риба ще бъде предоставена на участниците в състезанията на феста - за най-бързо чистене на риба, за най-вкусна рибена чорба и за печена риба. Останалото количество ще отиде за друго традиционно свещенодейство по време на бръшленския фест - приготвянето на три казана чорба, с която ще се нагостят безплатно всички на фестивала. Гаранция за безподобния вкус на чорбата е името на майстора, който ще я приготви: това е майстор Васко Йорданов от Сливо поле, който според познавачи няма равен в този жанр. 
Миналата година купих 150 кг риба и те стигнаха и за конкурсите, и за близо 500-те гости, припомни Димчо Петров. Той се радва на спонсорско внимание, което помага да се осигурят както количествата риба, така и други подробности, съпътстващи организацията на мащабното събитие. При посрещането на гостите всеки ще получи по чаша бяло вино, отново ще подредим Алея на занаятите с майстори, които следват традицията в народното изкуство, а във веселата програма ще вземат участие самодейци от читалищата в община Сливо поле, но също и състави от Бъзън, Николово и от румънското село Извоареле, каза кметът на Бръшлен. Тази година освен обичайните конкурси ще има още един - за оригинална рибена рецепта, която ще добави още една награда към вече познатите кулинарни и ракиени призове. Сръчковците пък отново ще могат да покажат кой най-бързо чисти риба - но само с нож, без други помагала, уточни Петров.   
Много държим на нашия фестивал - това е изключително важно особено в днешно време, когато рибата в Дунава става все по-малко, рибарите и те намаляват, но традицията и духът са това, което трябва да запазим на всяка цена, убеден е Димчо Петров.