Два нелегални казана и 13 регистрирани, в които обаче собствениците им изварявали ракията на клиентите си без попълнени декларации, разкри Митницата по време на мащабната си акция в Русе, Разград и Силистра. От 14 до 20 септември са проверени общо 38 регистрирани обекти, като са съставени 15 акта. Двата нелегални казана са открити в къщи в Силистренско. Те са запечатани, наличната ракия от тях е иззета.
Обикновено неизрядните собственици се оправдавали с думите „Документацията е в счетоводителя...“, „Тъкмо сядах да пиша декларацията...“, „Клиентът е неграмотен, не може да си я попълни...“, „Отидох да хапна и се канех след това да я свърша тази работа...“. Тези приказки обаче не минали и на нарушителите са съставени наказателни постановления. Глобите за тези нарушения варират от 500 до 2000 лева. За четирима провинението е първо, те веднага си признали вината и се съгласили доброволно да платят минималния размер на санкцията 500 лева.
Попълването на справки-декларации е задължително, защото така клиентът удостоверява, че подготвеният материал за ракия е негово производство, напомнят от Митницата. В замяна при изваряване до 30 литра дестилат цената на литър е 2.20 лева. Липсата на тези документи дава възможност за злоупотреба от страна на собствениците на казани, защото така не се отчита свареното количество ракия и не се плаща акциз на държавата. 
 От началото на годината до септември на територията на Митница Русе са задържани общо 1527 литра ракия. Част от нея е конфискувана от разкрито незаконно производство, останалата е иззета поради липса на документи за произход и платен акциз. Проверките продължават.