Най-големият символ на Швейцария е сиренето, което е високо почитана стока. Според данни на индустрията, през 2018 г. в Швейцария са изядени около 186 756 тона сирене, което е малко над 22 кг на човек, което е с 560 грама повече от предходната година. Вижте 9 любопитни факта за този вкусен деликатес:

- Известни са повече от 450 сорта швейцарско сирене, а почти половината от млякото, произведено в Швейцария, се превръща в сирене.

- Най-високопроизводителното разнообразие от швейцарско сирене е Le Gruyère.

- Швейцарите далеч предпочитат домашно приготвени сирена, но 31% от сиренето, консумирано в страната през 2018 г., е било внесено. 

- Около една трета от швейцарското сирене се изнася.

-  Германия е най-големият производител на швейцарско сирене, като получава малко под половината от износа на сирене от Швейцария.

- През последните десет години все по-популярни станаха бразилските и меките и полумеки сирена, докато продажбите на твърди сирена леко намаляха.

- Някои твърди швейцарски сирена, включително Le Gruyère и Emmentaler, не съдържат лактоза, тъй като се разграждат в производствения процес.

- Дупките в Ементалът са направени от бактерии, които превръщат лактозата във въглероден диоксид и създават въздушни джобове.

- Твърдите сирена, включително Le Gruyère и Emmentaler, са готови за консумация след период на зреене минимум четири месеца, като постигат пълна зрялост след 7 до 12 месеца.