Момчил Бояджиев е финансист, чиято кариера стартира в банковия бизнес. Следващото стъпало е в корпоративния сектор като отговорник за продажбите на „Проктър енд Гембъл“ за Балканите. Постъпва в „Оргахим“ през 2013 година като търговски директор, а от април миналата година е изпълнителен директор на компанията за България.

- Г-н Бояджиев, реагирахте доста остро на разпореждането от РИОСВ да не изпускате водите си в канализацията, огласено на 14 юни. Какво всъщност се случи?
- Не е нито първи, нито сигурно ще последен сигнал за оцветени води в Русенски Лом. И нито сега беше от нас, нито преди е било. Трябваше да реагираме, защото от съобщението на РИОСВ се създаваше впечатление, вероятно неумишлено от тяхна страна, че вината е била наша. Иначе всички факти в съобщението бяха верни, там не се посочва, че замърсяването е от "Оргахим". Но хората така го разбраха. 
Работим в много добър синхрон с РИОСВ, те имат много добри експерти, ние също
От инспекцията идваха при нас, провериха контролните шахти и се увериха, че водата е безцветна и чиста. Ходили са и на други места. Не знам откъде са изпуснати тези бои, може да е било отвсякъде. 
- А има ли наистина такова предписание и доколко е практически осъществимо отпадните води да се събират в бидони?
- Това е начинът на работа на тези институции - издаване на предписания. Няма нищо необичайно, такава е практиката. Случвало се е и ние да ги търсим, за да искаме тяхното становище по различни въпроси. В случая предписанието не е никакъв проблем, защото така се работеше и досега - отпадните води се съхраняваха не в бидони, а в цистерни по 1 кубик, които се извозваха от специализирани фирми. И така ще се процедира докато заработи нашата пречиствателна станция.
- Кога се очаква да влезе в експлоатация тя?
- Внесли сме документи в общината, 
очакваме до две седмици да получим отговор и да пристъпим към внедряване
Инсталацията си е тук, ще ни трябват сигурно още две седмици, за да я монтираме и направим необходимите тестове. След което отпадните води ще минават през две пречиствателни станции - през нашата и през тази на "Оргахим Резинс".
- Русенци са чувствителни към темата за чиста околна среда. Как ще ги уверите, че замърсяване от производството ви няма да се случи?
- И ние сме русенци, и ние живеем в този град. Така че искаме същото
Спазваме всички закони, наредби, препоръки, покриваме всички местни и европейски норми. Пак казвам - работим много добре с РИОСВ, там има добри специалисти и в предписанията им има резон, дори понякога да не изглежда така. Често давам един пример - преди време ни предписаха ключовете от мотокарите да не се оставят на таблата им. Тогава някои се изсмяха на това, но го спазвахме. И съвсем скоро стана точно такъв инцидент в друг завод - един неоторизиран за тази дейност служител беше подкарал мотокара и беше причинил тежък инцидент.
Струва ми се още, че хората не си представят много добре какво всъщност правим. Може да сме химическо предприятие, но при нас никакви химични процеси не се извършват
Смесваме едни суровини и ги хомогенизираме, това е всичко
- Как се развива бизнесът на компанията? Успявате ли да развиете нови пазари, да налагате нови продукти и да увеличавате пазарния си дял?
- Има предизвикателства. Това, което повлия на нас, а и на целия бранш, е ограничаването на програмата за саниране, където имахме успехи. Имаме ръст в декоративните бои от категорията "Направи си сам". В този сегмент сме пазарен лидер. 
Имаме ръст и в експорта, изнасяме основно за Грузия, Молдова, но и за Германия, Франция, Великобритания.
- Като споменахме Великобритания, как очаквате да ви се отрази дългоочакваният Брекзит?
- Засега няма промени в бизнеса с Великобритания, но 
ако се стигне до вариант за раздяла без споразумение, това най-вероятно ще предизвика затруднения
- Колко души работят в "Оргахим" и как се справяте с недостига на персонал, нещо от което май всеки бизнес се оплаква напоследък?
- Около 450 души сме, имаме още 20-25 отворени позиции, за които търсим хора. Стараем се най-вече да запазим наличните си кадри с по-добри условия за работа, с повече социални придобивки. Правим непрекъснато срещи със служителите за подобряване на работната среда, дали сме им и възможност да подават сигнали, включително и анонимни, така че всеки да може да си изкаже болката. 
Хубаво е, че имаме напуснали, които после се връщат
- Как ви се струва бизнес средата в България? Подобрява ли се или се влошава?
- Според мен се подобрява. Стараем се и ние да даваме добър пример в това отношение, като действаме праволинейно, налагайки открити взаимоотношения. Имаше направления, в които се говореше, че е страшно трудно, но с праволинеен подход се оправят нещата. Например вече 
успяваме да продаваме материали на фирми изпълнители на инфраструктурни проекти с предплащане - нещо, което се смяташе за абсолютно невъзможно
когато дойдох в "Оргахим". Даваме им по-големи отстъпки, но получаваме парите веднага, дори те още да не са ги получили от възложителя. Те знаят, че от нас ще получат професионално обслужване, нищо друго. Ние сме максимално коректни, към нас също са коректни. Така се подобрява и цялата бизнес среда.