Почти два месеца продължава поевтиняването на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти, започнало от началото на май, непосредствено след Великденските празници. Преди това, през април цените на храните на едро се повишаваха две поредни седмици.
През третата седмица на юни (17-21 юни) е отчетено седмично поевтиняване с 1.8%, спрямо предходната седмица, когато цените спаднаха с 2.9%. Това означава, че на седмична база спадът на цените се забавя, за разлика от предходната седмица, когато беше отчетено ускоряване на поевтиняването.
От началото на май до 21 юни, т.е. за по-малко от два месеца, храните на едро са поевтинели с рекордните 18.3%. Това става ясно от публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 
Значително поевтиняване има при сезонните зеленчуци, докато при повечето основни месни и млечни продукти, както и при плодовете съотношението между поевтиняващи и поскъпващи е приблизително поравно. Специално за тържищата в Русенско се отчита поскъпване на захарта с 10 ст. до 1,30 лв. за кг, а за другите основни хранителни продукти разлика няма.
От началото на годината Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, се е понижил с 8.1%, а на годишна база, спрямо 22 юни 2018 година, е нараснал с 0.9%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.