Въпреки горещото време в събота карнавалната еуфория превзе Русе, а хиляди жители и гости на града изпълниха централния площад. Рицари, самодиви, принцеси, вълшебни същества и анимационни герои шестваха по улиците. Многобройни маскирани малки и големи станаха част от градското веселие, което включваше много танци, забавления, игри, състезания и атрактивни награди.  
Малко преди 18 часа четири лъча потеглиха от различни точки на града, за да се съберат пред сцената при Паметника на Свободата. Там те бяха посрещнати от кмета Пламен Стоилов, който даде старт на колоритната фиеста. По традиция карнавалният дух на града се отключи с ключа на Русе, който кметът връчи на царя и царицата. Тази година това са Грета Георгиева и Стилян Цветков от русенската опера.
За настроението на огромното множество се погрижиха Тони Димитрова и Криско, които изпяха своите хитове. Вниманието на присъстващите прикова вълнуващото огнено шоу на FIRETER. Те представиха атрактивен спектакъл, който съчетава уличен театър, музика и танц. Веселбата приключи с пищна заря.