Рицари превзеха средновековния град Червен по време на станалия вече традиционен едноименен фестивал. Осмото му издание се провежда от 21 до 24 май и предлага на посетителите на крепостта да се докоснат до бита на средновековния човек, да научат нещо ново за българската история, да пробват ученията си в стрелба с лък и други игри.Идеята на фестивала е да пресъздаде живота, бита, занаятите и военното дело на нашите предци от Средните векове и по-конкретно по времето на Второто българско царство, съобщават от Сдружението за исторически възстановки „Чигот” и от Modvs Vivendi - Средновековно общество в България. 

Изграден е средновековен боен лагер с богати възможности за забавление. За разлика от други лагери и средновековни възстановки участниците във фестивала „Червен” не използват никакви съвременни устройства, дрехи или аксесоари. Посетителите заплащат само входната такса за археологическия резерват „Червен”. 

Крепостта Червен е издигната през VІ век от византийския император Юстиниян І. Тя е просъществувала до ХVІ век, когато турците я опожаряват, а местното население се премества да живее край реката. Стражевата кула е добре запазена и е послужила за модел при възстановяването на Балдуиновата кула в архитуктурно-музейния резерват „Царевец” във Велико Търново.