- Г-жо Минкова, какво представлява системата КиндиРу, кога и от кого е създадена?
- Това е Академия за бебета, деца и родители,  австралийска програма за ранно детско развитие. Създадена е през 1982 година от Маргарет Сасе, водещ международен специалист в областта на детското развитие. Има центрове в 15 държави в света, включително и в много градове в България. Един от тях е нашият град Русе.
- Върху какво акцентира програмата, каква е нейната мисия? 
- Това е 
двигателна програма с езиков елемент
която представлява най-добрата пред-предучилищна подготовка за детето. Научно базирана и съобразена с етапите на развитие на мозъка, т.е. това е невро-физиологична психология и педагогика облечена в игра.
Основната ни цел е да подкрепим родителите в мисията им да отгледат здраво и щастливо дете. Постигаме това чрез седмични 45-минутни занимания в група, оформена като клас. 
- Как този метод помага за развитието на децата?
- Като развива потенциала на детето напълно такъв, какъвто е заложен в него. Ние само 
осигуряваме необходимата епигенетика, т.е. благоприятна околна среда за сензо-моторна интеграция
- Разкажете как протича едно занимание, кой го провежда и с каква продължителност е? 
- Влизайки в залата, родителите и децата се подготвят за урока с дейности, които ние наричаме насочени. Използва се голямо дървено оборудване за катерене, висене, скачане, балансиране и оформени различни двигателни вериги от много уреди за физически упражнения. Урокът започва с музика на честота, специално за стимулиране на детския слух и плейлиста, различна за всеки час. Това е структурирано занятие с надграждане на уменията. 
Децата изработват баланс, координация, чуваемост, визуализация, зрителни умения, памет, двигателно планиране
и всичко това с игри, танци, развитие на груба и фина моторика и чувство за ритъм. Продължителността е 45 минути, водят се от учител, който показва всичко, а родителят насочва детето и го поощрява, развивайки увереност и помагайки му да се социализира навреме.
- Индивидуални или групови са заниманията?
- Заниманията се провеждат в групи, които ние наричаме класове с имена на австралийски животни. Имаме 8 класа - Платипус, Уомбат, Пингвин, Коала, Уолаби, Кенгуру, Опосум, Ему. Академичната година има 4 срока и летен семестър.
- Защо програмата е подходяща за деца само до 5-годишна възраст? 
- 90 процента от развитието на мозъка се случва от раждането до 5 години. 
Това е ключов и критичен етап в развитието на индивида и никога няма да се повтори възможността за въздействие и интегриране на мозък и тяло
- А подходяща ли е системата за деца със забавено развитие и проблемно поведение? 
- Подходяща е, но не във груповите ни занимания. Прави се индивидуална оценка на присъствие на рефлекси и оценяване на двигателното състояние на детето и се назначава индивидуална програма.
- Къде в Русе може да се практикува КиндиРу? 
- Център КиндиРУ е на улица „Костур“ 10. 
- Колко деца посещават центъра? 
- Щастливи сме, че центърът е популярно място в града и първите ни възпитаници вече са покрили един цикъл от 8 последователни класа. 
- А колко центрове има в страната? 
- Над 20 центъра в 11 града в страната.
- Кога се забелязва положителният ефект от заниманията?   
- Ефект се забелязва, 
когато и вкъщи под формата на игра се упражняват дейностите
като заедно с родителите постигаме чудеса.
- Във вторник проведохте събитие за популяризиране дейността на центъра, как протече то? 
- Имахме честта и удоволствието да се срещнем с лекари, чиято основна мисия е да се грижат за здравето на децата в града ни. Имахме възможност да обсъдим интересни аспекти от ранното детско развитие, от тяхната медицинска  и нашата образователна гледна точка. Споделихме опита си от работата ни с научни изследователи като Сали Годарт Блайт от Великобритания, д-р Р. Мелило от Сащ, д-р Дж.Уилямс от Австралия. Акцентът в световен мащаб за ранното детско развитие от страна на учени, икономисти и обществата като цяло е много застъпен в днешно време.
- Каква е разликата между българския и австралийския вариант на КиндиРу?
- Разлика няма. Единствено, че при нас в часовете инструкциите се подават на български език.