Боян има нужда от помощ, тъй като е зависим към наркотиците и затова е хващан със забранени вещества. Той е пристрастен и трябва да се лекува, а в ареста няма как да получи тази помощ. Бил е в затвора преди 7 години, очевидно и там никой не го е лекувал. Това заяви пред съда адвокатът на наркомана и поиска той да бъде освободен от ареста в подписка. 
Самият Боян изтъкна, че семейството му живее в Германия. Там била и 6-годишната му болна дъщеря, която от килията нямало как да вижда дори по интернет.
Прокуратурата обаче посочи, че действително мъжът е засечен с незначително количество дрога, но му се случва за пореден път и вече е осъждан за наркотици.
Съдът прецени, че на този етап Боян трябва да чака присъда задържан и не го освободи.
Подобен изход имаше и за друг рецидивист, който е задържан за 5 кражби от домове и гаражи в Сливо поле и Борисово. 43-годишният техен съгражданин разбивал прозорци и врати на необитавани имоти, а сметката показала, че успял да отмъкне техника и инструменти за над 2400 лева през периода май-юни тази година. Очевидно е, че той е с трайни престъпни навици и въпреки осъжданията не е налице корекция в поведението му, заради което е наложително да бъде задържан за постоянно, решиха съдиите, но и двете мерки могат да се обжалват.