До 8.45 ч днес седмокласниците трябва да са заели местата си в училищата и залите, където ще се явят на първия изпит от Националното външно оценяване - изпита по български език и литература.
 Вариантът, който ще бъде изтеглен в 7 ч в Министерството на образованието и науката, ще бъде съобщен на децата в 9 часа, когато е и началото на изпита. Всички задължително ще пишат само с черен химикал, напомнят от просветното ведомство, тъй като тази година всички изпитни работи ще бъдат проверявани електронно и син цвят на химикалка няма да бъде разпознат от устройствата. Първата част от изпита е тест с 25 въпроса, а втората - преразказ с дидактическа задача. 
1660 са учениците в Русенска област, които завършват седми клас и се очаква да влязат в залите тази сутрин. На 19 юни е вторият изпит, по математика, който представлява тест. 
Точките, които получат на изпита учениците, им отварят /или обратното/ врати към желаната гимназия, в която наесен момичетата и момчетата да тръгнат в осми клас. 
Както „Утро“ писа, местата, обявени в русенските средни училища, профилирани и професионални гимназии, са 1846. Колко от тях ще бъдат заети ще стане ясно след поредицата класирания, които започват на 11 юли.