Две институции в най-автомобилната страна в Европа, а защо не и в света - Германия, които често обичат да спорят, този път са на едно мнение: „Форд Фокус“ е най-добрият в своя клас и доказани бестселъри на други европейски и японски производители могат само да му гледат стоповете. Това са списанията „Auto Motor und Sport“ и „Auto Bild“, които са поставили германеца с американско потекло начело в сравнителните си тестове. А тези издания са известни с това, че пишат истината и предпочитат да са безкомпромисно честни с читателите, а не да се харесват на маркетинговите отдели на концерните.
Предлагаме ви теста на Михаел фон Майдел и Ахим Хартман от „Auto Motor und Sport“ - „Фокус“ срещу „Голф“.

Неведнъж през годините „Форд Фокус“ и „Фолксваген Голф“ са били съперници, но автомобилът от Кьолн рядко е печелил първото място. Дали сега четвъртото поколение ще постигне обрат?
Най-доброто, което сме правили досега - с това твърдение хората от „Форд“ съпровождат пазарната премиера на новия „Фокус“. Доста самоуверена заявка, която поне притежателите на „Куга“ или „Мондео Виянале“ вероятно биха възприели с известно съмнение. А всички останали сигурно си задават въпроса колко добър е в действителност „Фокус“ от четвъртото поколение.
Като първи автомобил за тест от „Форд“ изпратиха един 1.5 EcoBoost със 150 к.с. в спортната версия ST-Line, на който ще му се наложи да премери сили с еталона в компактния клас „Фолксваген Голф“. Във варианта 1.5 TSI BlueMotion с високо ниво на оборудване Highline също е монтиран 1,5-литров бензинов турбомотор, но мощността му е само 130 к.с. Прилича на разминаване - но не е. Защото в ценово отношение и двата тестови автомобила играят в една и съща лига. „Фокус“ струва в Германия 26 500, а „Голф“ 26 700 евро и дори ако двамата кандидати бъдат приведени към еднакво ниво на оборудване, „Голф“ е с около 300 евро по-скъп.
Съгласни ли сте? Добре. Тъй че нека да се върнем при автомобилите. Чисто визуално „Фокус“, който в свалената по-ниско над пътя версия ST-Line е украсен с черна радиаторна решетка тип пчелна пита, „устна“ на спойлера, дифузор и ауспух с две крайни тръби, изглежда доста респектиращо, докато по-късият с дванайсет и по-тесен с 3,5 сантиметра „Голф“ гледа някак по-срамежливо. Впрочем тук няма как да се добави нещо повече. Защото основната идея на екологичните BlueMotion модели изключва предлагането на визуален пакет R-Line, както и на спортна ходова част, кормилен механизъм с прогресивно действие и адаптивно окачване. Но за това ще поговорим след малко.
Първо ще проверим размерите в двата интериора. Тук всичко е наред - по отношение на мястото и пространството за багаж „Фокус“ вече е наравно с просторния „Голф“. Например багажникът на „Фокус“ (с аварийно резервно колело) побира от 341 до 1320 л („Голф“: от 380 до 1270 л); четирима пътници могат да се настанят удобно и в двата автомобила, при което на задния ред „Фокус“ предлага значително повече място пред краката, но малко по-малко над главите. За отбелязване е, че неговите седалки са монтирани височко и са доста меки, независимо че от „Форд“ ги наричат „спортни“.
Може още по-добре
Досега слаби места на модела бяха по-скоро посредственото качество на материалите, а и на някои решения при детайлите. Тук имаше нужда от наваксване, затова оформителите определено са положили доста усилия. Както и при „Голф“, сега на централната конзола откриваме достатъчно места за дреболии с гумирани подложки, джобовете на вратите са облечени с филц, вентилационните решетки са значително по-качествени на пипане, а големи части от арматурното табло са изпълнени от меки пластмаси.
Жалко само, че блокът за регулиране на климатика е вграден в панел от твърд полимер. А че нещата може да са още по добри, показва по-солидният в много отношения „Голф“ със своята централна конзола. Наистина, тук и от „Фолксваген“ се скъпят на меките материали, но стремежът към икономии е прикрит по-умело - например с единен за всички детайли цвят и подобна текстура на повърхността. Освен това пътуващите отзад се радват на тапицирани опори за лакти и дюзи, докато „Фокус“ предлага тук само обикновена твърда пластмаса.
Всъщност най-блестящият момент при „Голф“ са чисто вградената и сложно програмирана инфо-развлекателна и навигационна система, с чието управление в наши дни вероятно би се справил всеки. Но внимавайте: за своята „Discover Pro“ дилърите на „Фолксваген Голф“ ще ви поискат болезнените 4350 лева. При „Фокус ST-Line“ почти толкова компетентната „Sync 3“ с навигация, добре позициониран тъчскрийн, интелигентно гласово управление и мрежова връзка e част от серийното оборудване.
Добър както винаги
Динамиката на пътя винаги е била една от силните страни на „Фокус“. Независимо дали е било настроено малко по-меко или по-остро, всяко поколение можеше да се гордее с такива параметри на ходовата част, които носеха много радост по завоите и въпреки това спестяваха на пътниците прекалени сътресения - дори при пълно отсъствие на директна кормилна уредба и адаптивни амортисьори. Затова не е изненада, че нашият тестов автомобил следва тази традиция по възможно най-добрия начин.
Откъде идва таза лека уговорка? От това, че ST-Line версията на „Фокус“ разполага с по-твърди амортисьори и по-къси с десет милиметра пружини, с които дори малките неравности се абсорбират доста твърдичко и отчасти грубичко. Ако това не ви е по вкуса, можем да ви препоръчаме стандартната ходова част или още по-добре предлаганите за първи път амортисьори с електронно регулиране (1000 евро).
Въпреки казаното настройките не създават проблеми за модела на „Форд“ в това сравнение. Понеже, тъй като „Голф“ 1.5 TSI не може да бъде поръчан с адаптивни амортисьори, тук окачването му е не по-малко стегнато и с него автомобилът подскача дори значително по-шумно при напречни фуги и капаци на шахти.
Същевременно кормилната уредба на „Форд“ почти няма за какво да бъде критикувана. Както винаги, тя изпълнява нарежданията от волана с усет, енергично и прецизно, като придава на „Фокус“ освежаващо чевръсто поведение. Удивително е с какво мощно сцепление този автомобил се изнася от остри и стръмни завои дори при подаване на пълна газ. Единственият недостатък на тези динамични настройки е известна нервност, която може да ви подразни, когато пътувате по магистрала.
„Голф“ нито може, нито иска да ви изкушава с такива чевръсти маниери. Затова пък в почти всякакви ситуации той стои уверено на пътя, следвайки стабилно желаната посока. Ако бъде предизвикан обаче, той може да бъде дирижиран по завоите с подобна прецизност и също толкова енергично.
„Форд“ с върхово задвижване
Не толкова убедителни обаче са впечатленията ни от бензиновия BlueMotion мотор със 130 к.с. на „Голф“. Двеста нютонметра при 1400 об./мин, турбокомпресор с променлива геометрия на турбината, активно управление (с изключване) на цилиндрите - всъщност този мотор е една високотехнологична машина. В реални условия обаче четирицилиндровият агрегат се усеща като по-скоро унил, тегли равномерно, но доста безрадостно и от него се чува бучене в целия оборотен диапазон. Отгоре на това за разлика от мотора на „Форд“ той не е снабден с филтър за частици и все още не е хомологиран според WLTP. Фактът, че средният му разход в теста е с 0,2 до 0,4 л бензин по-нисък, не е особено утешаващ.
С много повече амбиция подхожда към задачите си по-мощният с 20 к.с. 1,5-литров бензинов EcoBoost на Focus. Трицилиндровият агрегат, който може да изключва един от цилиндрите си, помага на компактния „Форд“ да постигне по-добри динамични характеристики до зоната около 160 км/ч и при това има приятен плътен глас. Съответно и от ауспуховата уредба се разнасят дръзките интонации на трицилиндровия мотор. Изолирането на третата горивна камера в режим на частично натоварване изобщо не се долавя, но това само подобрява впечатленията от двигателя.
Който спира добре, печели
„Форд“ се представя по-добре и в раздела за безопасност. Освен богатия асортимент от системи за подпомагане на водача той предлага безупречни стойности за спирачен път, докато „Голф“ проявява тук непривична слабост. Това, разбира се, води до отнемане на точки.
А какъв е резултатът от двубоя? Ами „Форд“ печели - дори с доста значителна преднина. Поздрави за конструкторите от Кьолн и работниците от завода Саарлуи. Не чак толкова балансиран в детайлите като модела на „Фолксваген“, но много по-добър в сравнение с предшественика си, „Фокус“ измества вече не съвсем новия „Голф“ на второто място. Наистина, пазарният му старт не можеше да е по-добър.
Заключение
1. „Форд“
Да, получи се! Със силни спирачки, чудесно задвижване и равностойно място новият „Фокус“ печели още първия сравнителен тест въпреки слабостите в някои детайли.
2. „Фолксваген“
След дълги години без истински противник в тестовете, с уморения си мотор и слабоватите спирачки моделът на „Фолксваген“ се класира втори, отстъпвайки на „Фокус“. Но въпреки това продължава да създава впечатление за балансираност и качество.