Вокална група „Детски свят“ беше единствената арт формация от Русе, която бе включена в гала концерта на Националния дворец на децата в София за Първи юни. Малките таланти от Средното училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ си извоюваха тази привилегия с отличното си представяне по време на детския фестивал „Млади таланти 2019“, разказа ръководителката на формацията Теодора Петрова. А съвсем скоро предстои да се осъществи и другата награда, която децата със звънливи гласове са получили като лауреати на фестивала - през юли те ще се включат в творческа ваканция на морския бряг заедно с други свои връстници, които също са се представили много добре на фестивала. 
За нас тези отличия са особено ценни, тъй като тази година се навършват 20 години, откакто Теодора Петрова сформира вокалната група. Това стана, след като през 1999 година постъпих в гимназията като учител, разказва преподавателката по музика. Тя самата е завършила Руската гимназия, така че добре познава и училището, и повечето от преподавателите в него. Малко ми беше необичайно хора, които са ме изпитвали, да ми бъдат колеги, усмихва се Петрова. Тогавашната директорка Екатерина Трифонова имаше желание да създадем такава певческа група с деца от първи до пети клас, това съвпадна и с моето желание, така че още на патронния празник през същата учебна година, на 11 май 2000 година, се представихме за първи път, разказва Теодора Петрова. Изпели три песни и на третата, която била един от шлагерите на Том Джоунс, публиката изпаднала в еуфория. Аплаузите били недвусмислен знак, че идеята е успешен факт. И това дава още по-голяма увереност на преподавателката да продължи да работи с децата извън часовете по музика. 
Репетираме обикновено по обед - когато първата смяна приключва занятия, а втората още не е започнала, трудно би било да викам децата вечер след училище, още повече, че като правило талантливите деца са талантливи в много посоки - и в музика, и в математика, и в танците и в какво ли още не, обяснява учителката.
А групата постепенно набира и увереност, и репертоар, и опит в изявите. Не закъсняват и наградите. На фестивала на ученическите хорове, който се провеждаше преди време в Русе, вокалната група „Детски свят“ още на второто си явяване печели първа награда. През 2006 г. вземат втора награда на „Морски звезди“ във Варна, а на фестивалите за руски песни са като абонирани за призовете. Във фестивала на Националния дворец на децата преди две години са участвали за първи път - тогава спечелили статуетка и плакет за представянето си. В Русе винаги участват в концертите, които напоследък организира Русенската митрополия, във фестивала на „Етническа хармония“, в други общоградски изяви. И, разбира се, винаги пеем на откриването на учебната година на 15 септември, казва Теодора Петрова. 
Целта е музиката трайно да влезе в живота на децата, да обогати общата им култура, да ги научи на сценично поведение и артистизъм, казва Теодора Петрова. Тя внимателно подбира песните, които „Детски свят“ разучават, като за нея е важно не само звученето, но също и текстът. А жанрово предпочитанията са разнообразни: групата пее поп, рок, народни песни с нов аранжимент и съвременно звучене, включва в репертоара и рап. На децата им харесва, на мен също, казва Петрова. Тя се радва, че нейни ученици и след пети клас момичета и момчета от вокалната група продължават да се занимават сериозно с музика. Някои отиват в хор „Св.Георги Победоносец“, други след това се занимават дори професионално. Едно от момичетата от „Детски свят“, Марина, която е от първите ми солистки, завърши поп и джаз пеене в Нов български университет, радва се Петрова. 
И се надява, че още много деца ще изпитат върху себе си магията на музиката благодарение на вокална група „Детски свят“. Децата обичат да пеят, харесва им ритмичната музика, а това ги обогатява и развива интелигентността им - най-малкото, като научат добре нотното писмо, те добавят още една „азбука“ и това разширява кръгозора им, убедена е преподавателката. И разчита, че това ще разбират все повече родители, за да насочват децата си към музиката и пеенето.