Телевизия ТВН осъди „Сдружение за защита на легалното разпространение на програми“ за незаконно ползване на търговска марка. Изпълнителен директор на сдружението е поп изпълнителят Велизар Соколов - Заки от дует „Авеню“, познат и от участието си в журито на музикалния формат „Х фактор“. Малко известен факт е, че Заки е юрист по професия и в адвокатската си работа над 25 години специализира точно в областта на интелектуалната собственост.
Спорът е за марката „ТеРаПро“, която е собственост на ТВН от 2014 г. и е регистрирана под номер 00099501 в Патентното ведомство. Същата година е регистрирано и сдружението на Заки, което подава заявки за аналогично словно и графично изобразено наименование. ТВН обаче изпраща възражение до патентното ведомство с искане те да бъдат заличени, което предизвиква ответно дело на Заки и компания. Тъй като по-ранната регистрация на „ТеРаПро“ от „Май Фай“ /фирмата собственик на ТВН/ е факт, сдружението твърди, че било позвало марката по-рано, без да я регистрира, затова било неин „действителен притежател“, а русенската фирма „действала недобросъвестно“. Състав на Софийски градски съд обаче отхвърля и двете твърдения като неподкрепени с факти и несъстоятелни.
Сдружението за защита на легалното разпространение на програми обединява най-големите разпространители като bTV, Нова телевизия, Булсатком, А1, Виваком. За тях би било чудесно да извадят всички кабелни телевизии от пазара и затова ги обявяват за пирати. В случая обаче Софийски градски съд обяви сдружението за пирати. Още по приятно е, че спечелихме битката срещу такъв специалист по интелектуалната собственост като Заки, каза за „Утро“ адвокат Андрей Желязков, който от дълги години води тежките съдебни битки на „Нетуоркс България“ и други фирми от групата му.
Според магистратите, Сдружението за защита на легалното разпространение на програми трябва да заплати на ТВН сумата от 2000 лв. плюс разноските по делото. Решението на СГС може да се обжалва в двуседмичен срок.