Близо седем пъти бе намалено назаканието на Валентин Иванов Маринов, осъден в Русе на 20 години затвор за убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла. След обжалването в Апелативния съд във Велико Търново присъдата вече е 3 години лишаване от свобода. Магистратите оправдаха 32-годишния Маринов по обвинението за умишлено убийство по хулигански подбуди, като го  преквалифицираха в умишлено нанесена лека телесна повреда, от която е настъпила смърт по непредпазливост. Останалата част от присъдата на Окръжния съд в Русе за обезщетение за родителите на момчето в размер на 200 000 лева е потвърдена от Апелативния съд.
Това решение също не е окончателно и може да се обжалва пред Върхавния касационен съд. 
Дванадесетокласникът в гимназията в Бяла почина след спречкване с група роми пред дискотека в Бяла призори на 8 юли 2017 година. Според обвинителния акт на прокуратурата тогава Маринов ударил Алекс в лицето, той паднал, главата му се ударила силно в бордюр и изпаднал в кома. След като беше откаран с линейка в болница "Канев", момчето почина след седем дни, без да дойде в съзнание.
На финалното съдебно заседание в Русе на 14 ноември миналата година съдебният лекар д-р Пламен Димитров обясни по възложената му допълнителна съдебно-медицинска експертиза, че смъртта на Алекс е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма с мозъчни кръвоизливи, но няма травми по лицето му. Това означава, че по лицевите му части не е нанесен силен удар, но при рязък удар с юмрук по главата човек може да загуби равновесие и да падне, посочи д-р Димитров пред съда.
Адвокатът на Маринов Венцислав Великов пък посочи пред съда, че обвинението на прокуратурата за убийство по хулигански подбуди не е правилно и поиска то да бъде преквалифицирано в убийство по непредпазливост, за което наказанието е значително по-ниско. Окръжният съд не се съобрази с това искане.
Решението е справедливо. Ако тази присъда влезе в сила, Валентин Маринов може да излезе веднага на свобода. Той е излежал в затвора почти две години и ще поискам да се приложи института на условно предсрочно освобождаване, така че да изтърпи останалата една година условно, посочи вчера пред "Утро" Венцислав Великов.
Наред това адвокатът ще обжалва присъдата в гражданската й част, предвиждаща  200 000 лева обезщетение.