На 809 милиона лева или по 113 лева на всеки българин възлизат загубите от фалшиви стоки и пиратство годишно. Ментетата са причина за загубата на 17 851 работни места. Това показват данните от втората годишна отраслова оценка на икономическото въздействие на фалшифицирането и пиратството, изготвяна от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. 
Най-голямата загуба е от продажби на фалшиви лекарства. За миналата година общата им сума се равнява на 302 млн. лева. На второ място със 199 млн. лева е секторът на облеклата и обувките.
Нереализираните продажби в България се оценяват на 15,5% от всички в 11-те разглеждани отрасъла. Сегментите, в койито най-голям дял от продаваните стоки са фалшиви, са виното, спиртните напитки и козметиката. 
Бизнесът на фалшификатите е изключително атрактивен. Маржовете на печалбата са много привлекателни и могат да бъдат значително по-високи, отколкото при трафика на наркотици, отбелязва проучването. И на тези високи маржове съответстват относително ниски рискове, защото присъдите за затвор и глобите за нарушаване на интелектуалната собственост са значително по-ниски. 
Повечето фалшификати идват от Китай, Индия, Турция, Тайланд, Малайзия и Пакистан. Те влизат в ЕС чрез Хонконг, Обединените арабски емирства, Сингапур, Мароко и Албания. От засилващите се китайски ментета още преди години се оплакваше изпълнителният директор и съсобственик на "Спарки" Станислав Петков.