С уронени чест и достойнство от думите, използвани в направената й психиатрична експертиза, се почувствала жена и решила да потърси сметка на вещото лице, което я  изследвало. Изразът, който силно я засегнал, е „образованието и житейската й реализация предполагат интелектуални възможности в рамките на долната граница на нормата“. Заради тази констатация жената заведе дело за обида и клевета, като поиска вещото лице да й плати 10 000 лева обезщетение. Две съдебни инстанции обаче категорично отхвърлиха исканията като неоснователни.
Историята започнала по време на друго дело, по което обидената жена водела дело срещу свой колега, от когото искала 53 000 лева обезщетение заради полова дискриминация. Стигнало се до изготвяне на експертиза за психическото й състояние, която била възложена на изтъкнатия специалист доц.д-р Николина Ангелова-Барболова. В съдебна зала преподавателката в РУ пояснила, че не твърди, че жената не е средноинтелигентна, а просто, че е в долните граници на нормата за един средноинтелигентен човек. Разясненията обаче не накарали засегнатата да се почувства по-добре и скоро след това последвал искът.
И Районният, и Окръжният съд прецениха, че никъде в експертизата не са използвани епитети, ругатни и изрази с унизителни квалификации, които да обидят засегнатата жена и обясниха, че д-р Николина Ангелова-Барболова просто си е свършила работата като е оценила професионално психическите й качества.