"Парното и токът трябваше да поскъпнат с над 50%, ако се бяхме съобразили с енергийните дружества". Това каза вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов след приключилото заседание на енергийния регулатор, на което се обсъждаха новите цени на тока и парното от 1 юли. 
Значи лошите капиталисти, продаващи ни ток и парно, искали да ни одерат кожите, но героите от КЕВР удържали на натиска и орязали мераците на алчните компании за благото на народа. Браво, господине! 
Обаче с тази теза има някои неясноти, така че да не бързаме със салютите. Кой всъщност иска вдигане на цените, далеч не е ясно. 
Предложенията за нови цени дружествата внасят до 28 февруари и по закон те трябва да се обявят публично. На тази дата "Енерго-Про" съобщи, че иска увеличение на мрежовите услуги на "ЕРП Север" с 2,20%. А крайната цена за битовите и стопанските потребители на "Енерго-Про Продажби" да се повиши с 0,22%. Тоест общо към 2,5%. Сега, след героичните усилия на КЕВР за намаляване на цените, ни се обявява, че те ще бъдат "само" с 3,38% отгоре.
Още по-странен е случаят с предложението на "Топлофикация Русе". Русенското дружество не искаше увеличение на цените за бита и стопанските потребители и настояваше те да останат на миналогодишните нива. Но въпреки това парното ще се вдигне с 3,86%. 
Разбира се, КЕВР има изключително трудната задача да балансира цялата система и не може да дава предимство на едни дружества за сметка на други. Свободен енергиен пазар в България продължава да липсва и се работи на социалистическия принцип всички да печелят или губят горе-долу еднакво. Трудни сметки, които рядко излизат точно. А в повечето случаи главният печеливш от по-високите цени не са енергийните дружества, а държавата, която прибира приходите от таксите на Електросистемния оператор, на НЕК, 20% ДДС, 5-процентната такса "задължение към обществото" и т.н.