Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България – около 2 млрд. лв. Това каза военният министър Красимир Каракачанов по повод новината, че американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок 70 от България – 1,6 млрд. долара, информира Би Ти Ви.

Стойността на одобрената сделка е 2,9 млрд. лв. по днешния курс на долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Каракачанов уточни, че тази цена е таван и ще се преговаря за намаляването ѝ.

Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

Схемата за плащане според България трябва да е разсрочена, а САЩ иска еднократно плащане. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.