Петте употребявани тролеи от Швейцария, които са добре поддържани и запазени, ще пристигнат в Русе до края на месеца. Доставката е в процес, като тя ще бъде по река Дунав съобразно метеорологичните условия. За да бъдат придвижени дотук, е необходимо време за доставката, за обслужването и подготовката им за пускане, като затова първоначално обещаният срок за края на май се забави.
Тролейбусите втора употреба са използвани 25 години, като за сравнение тези, които сега се движат по русенските улици, са 38-годишни. Очакваните машини са също 12-метрови и тежат по 12 тона. До края на лятото се очаква да пристигнат още 12 тролея, които ще са с механична рампа за инвалидни и детски колички. Те ще бъдат доставени от Чехия. 
Общината вече е започнала процедура за подмяна на превозните средства с европейски пари. При икономисани средства по оперативните програми "Околна среда" и "Региони в растеж" акцентът ще бъде закупуването на нови превозни средства. Също така са подадени искания към управляващите органи на двете програми за закупуване на автобуси на алтернативни горива, основно електробуси. 
Към момента Русе разполага с 41 тролея, като 31 от тях са в редовна експлоатация. Машините са амортизирани, с лош външен вид и често се нуждаят от ремонт, а хората постоянно се оплакват, че пътуването в тях е истинско изпитание.