Кризисният щаб в Пловдив е реагирал своевременно и бързо. Тази сутрин градът е отводнен, а пловдивчани са стигнали безпроблемно до работните си места, заяви вътрешният министър Младен Маринов, от града под тепетата, който понесе сериозни поражение след неделния порои.

Маринов инспектира създадената организация и предприетите действия от екипите на пожарна и полиция и направи оглед на щетите, нанесени от обилните валежи. На място е и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Редица улици и булеварди бяха наводнени. Десетки граждани се наложи да бъдат евакуирани. Много бяха закъсалите по улиците автомобили. Водата влезе в магазини, офиси, приземни етажи на жилищни сгради. Отводнявани бяха четири болници в града.

Маринов отбеляза, че над 12 са били критичните точки в Пловдив по време на пороя. Само половин метър вода само ни делеше от заливане на всички елтабла при управлението на НКЖИ в града, които да доведат до изключване на напрежението по линията. Но се справихме отлично, заяви Маринов.

Службите остават бдителни и готови за реакции, съобщи той и отбеляза, че се очакват нови валежи по прогноза.

Съвсем скоро да бъде възстановено и управлението на бариерите по жп линията в Пловдив, като в момента те са на ръчен режим. Все още не работят и няколко светофарни уредби, каза Младенов.

От Пловдив вътрешният министър отива в Казанлък и във Велико Търново.

В града на розите мълния почти напълно унищожи къщата на възрастно семейство.

Обилно валя и във Велико Търново, където река Янтра влезе в двора на църквата музей „Св. 40 мъченици”, която през днешния ден не приема посетители.