Със 70 деца са намалели само за 4 месеца русенските седмокласници, на които предстои да се явят на двата задължителни изпита от Националното външно оценяване през юни. През декември учениците в 7 клас в училищата в Русенска област са били 1660, а реално в момента те са 1590. Колко от тях наистина ще се явят на изпитите по български език и литература на 17 юни и по математика на 19-и - това никой не може да предвиди със сигурност, коментира за „Утро“ началникът на Регеоналното управление на образованието Росица Георгиева.

Не могат да се правят прогнози също и за това колко от тези деца ще останат в русенските гимназии и дали някои от тях няма да отидат да продължат образованието си другаде. 
Според Георгиева и нейните колеги най-вероятно голяма част от „стопилите се“ седмокласници са заминали заедно с родителите си или в чужбина, или в други български градове, където майката и бащата са намерили по-добра работа и реализация. 
Освен трайната тревога заради безрадостните демографски тенденции по принцип, просветните работници са угрижени и от актуалните конкретики. На сайта на РУО е посочено, че русенските гимназии са направили заявка за прием на 1820 ученици. Което дори и по предварителни прогнозни данни за бройката завършващи 7 клас, без да броим напусналите града 14-годишни от януари до април, пак не носи добри новини. Дори и да допуснем, че 70-те деца се върнат и кандидатстват успешно, пак ще останат 186 свободни места. Което, откъдето и да го погледнеш, прави почти 9 паралелки по-малко от предвиденото.  
На фона на тези не особено оптимистични данни „Утро“ научи още един факт, който озадачава и тревожи още повече. 
През 2012 година в Русе са били родени 1408 бебета. В момента реално записани в подготвителни групи в детските градини и в две русенски училища са... 978 момиченца и момченца! Това са евентуалните русенски първокласници за тази година. Къде са останалите 430 родени в Русе дечица /при положение, че забавачката е задължителна за всички, които ще тръгват на училище/ - засега това остава тайна, обвита в сумрака на загадките.