Американският президент Доналд Тръмп обяви налагането на 5% мито за всички мексикански стоки в отговор на мигрантските набези. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че още днес ще изпрати делегация, оглавявана от външния министър до Съединените щати, за да разреши ситуацията.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на мито в размер на 5% за всички продукти от Мексико от 10 юни, което ще расте, ако проблемът с нелегалните мигранти продължи. “На 10 юни Съединените щати ще наложат 5% мито за всички стоки, които идват в нашата страна от Мексико, до момента, в който незаконни мигранти престанат да идват през Мексико в нашата страна, СТОП,” написа Тръмп в „Туитър“.

“Митата постепенно ще се увеличават, докато проблемът с незаконната имиграция бъде отстранен, след което тарифите ще бъдат премахнати”, пише той.

Съобщението на Тръмп се случи ден след като граничните полицаи в Ел Пасо, Тексас задържаха най-голямата група мигранти, срещани някога от службата за граничен контрол – 1036 души.

През последните месеци броят на задържаните мигранти е над 100 хиляди на месец.

Това са предимно хора, които бягат от бедността и насилието в Централна Америка, за да поискат убежище, след като пристигнат на американска земя.

“Мексико има много силни имиграционни закони и може лесно да спре незаконния поток на мигранти, включително чрез връщането им в родните им страни. Освен това Мексико може бързо и лесно да спре незаконните чужденци, преминаващи през южната граница с Гватемала.”, гласи официално становище на Белия дом.