След разговор между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, Цветанов подава оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ.

Оставката вече е депозирана и приета от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов благодари на Цветан Цветанов за свършената работа през годините.

Новината за оставката на Цветан Цветанов предизвика силен отзвук в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Първа темата коментара председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която обясни, че е научила за оставката в Министерски съвет от премиера и председател на партията Бойко Борисов. След разговор между двамата Цветанов е подал оставка от ръководството, но остава като редови член в политическата сила. „Всички останали подробности, оценки и анализи предстои да бъдат направени от председателя на ГЕРБ“, каза още Дариткова.

„Сега чувам тази новина и ми е трудно да коментирам. Очевидно човек би могъл във всеки един момент да спре да се занимава с политика и да бъде по друг начин полезен на обществото“, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. Според него решението на Цветанов не е изненадващо заради разразилия се скандал „Апартаментгейт“, в което името му бе замесено и се стигна до неговата оставка от парламента. „Такава развръзка беше очаквана“, смята Веселинов, според когото идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е да се „скъса с лицата“, които са създали лош имидж на партията.

„Новината не е чак толкова лоша“, коментира Александър Симов от опозиционната БСП. Той не пожела да отговори на въпроса дали оставката на Цветанов е очаквана или не и подчерта: „Очевидно има процес на замитане на следите в ГЕРБ. Няма как да заличиш мазните отпечатъци от местопрестъплението. С неговото оттегляне „Апартаментгейт“ не става по-малко актуален“, смята Симов, който определи оставката на Цветанов като потвърждение за вината му.

Лаконичен коментар направиха от ДПС. Според депутата от движението Хамид Хамид всяка политическа партия си има свой устав и свои правила, които формират вътрешнополитическия ѝ живот. „ДПС никога не е коментирала и не се е намесвала във вътрешните работи на нито една партия и няма да го направи“, заяви той.

………………………….

“Апартаментгейт”

Цветан Цветанов стана основно лице в скандала „Апартаментгейт“, след като в началото на годината стана ясно, че е придобил нов апартамент, заемащ цял етаж в луксозна сграда в София. Апартаментът е със собствен асансьор, който отвежда Цветанов и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им. Цветанов се е сдобил с новия апартамент през изминалата 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на луксозния имот два от своите стари апартаменти. Сделката бе сключена при едва 627 евро на квадратен метър при пазарни цени от 2600 евро на кв. м. Зданието се намира в столичния квартал “Изток”, на улица „Латинка“.
В скандала оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, а Цветанов напусна поста си на председател на ПГ на ГЕРБ.
“Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте – изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не повдигнаха”, заяви преди седмица Борисов пред журналисти в Габрово. Месец преди изборите Борисов пое кампанията на партията си. Съобщенията от пресслужбата на ГЕРБ за участията на председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов в събития из страната секнаха. В началото на май Борисов заяви, че партийното бъдеще на Цветанов ще зависи от резултата на изборите. 

…………………………

Кой е Цветан Цветанов

Подалият оставка днес Цветан Цветанов бе един от тримата заместник-председатели на политическа партия ГЕРБ. Той е в партията още от основаването й, предаде репортер на БГНЕС.През септември 2005 година Бойко Борисов напуска МВР, а през ноември същата година е избран за кмет на София. Цветанов също напуска министерството и става заместник-кмет по сигурността на София.
През 2006 г. Борисов основава партията ГЕРБ, но тъй като длъжността му на кмет не позволява да участва в ръководството на политически партии, председател на новата организация става Цветан Цветанов, като същевременно оглавява и предизборния щаб на ГЕРБ.
След като ГЕРБ получава мнозинство на парламентарните избори през юли 2009 г., Цветан Цветанов първоначално оглавява парламентарната група на партията, а на 27 юли същата година става заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в новото правителство на Бойко Борисов.
След падането на кабинета „Борисов“, Цветанов като ръководител на изборния щаб на партия ГЕРБ организира участието на партията в парламентарните избори през 2013 г. и е избран за депутат – във всички Народни събрания до 2018 г.
След изборите за Европарламент през май 2014 г., Бойко Борисов заявява, че в бъдеще няма да се ползва от персоналните министерски услуги на Цветанов при ново управление на ГЕРБ. След това Цветанов става депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ.
През март 2019 г. името му е замесено в корупционния скандал „Апартаментгейт“, и той подава оставката си от всички ръководни постове.