Пациентите с рак на кожата са най-голямата група диспансеризирани в Комплексния онкологичен център, а тенденцията за този карцином е към леко повишаване на новозаболелите, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров.
През последните три години са регистрирани 638 случая - съответно 201, 207 и 230 души от 2016 до 2018 година. Сътношението между мъжете и жените е равно. Лекото повишение през миналата година е свързано със застаряване на населението.
Една от големите заплахи за появяване на злокачествено образувание на кожата е продължителното излагане на слънце. Степента на риска зависи от интензивността на слънчевата светлина, времето на излагане и дали кожата е защитена, припомни д-р Кожухаров.
За любителите на планината е добре да знаят, че опасното ултравиолетово лъчение на слънцето се засилва с увеличаването на надморската височина и това е потенциална опасност от провокиране на рак на кожата. В тази графа е и прекаляването със солариумите.
Неговият съвет към хората на средна и по-висока възраст е да не стоят повече от час на слънце. Използването на специални защитни кремове е добро решение, но за по-добра ефективност е необходимо специалист да прецени какъв фактор на защита да се използва за различните типове кожа. Ако обаче въпреки всичко човек установи необяснима рана, трябва да се обърне към дерматолог, защото това може да е признак на рак.
Лечението по бабешки само влошава проблема и може да се стигне до ампутация на крак, ръка или операция на друга засегната част от тялото, посочи д-р Кожухаров.