Г-жо Мерланова, минаха осем месеца, откакто бе даден старт на кампанията „Мисията е възможна“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Вашето училище бе избрано за начало на кампанията, защото сте един от добрите примери за насърчаване на комуникацията между децата от Вашето училище и децата от Комплекса за социални услуги „Св. Св. Константин и Елена“. Какво се промени за тези осем месеца?

Разшириха се инициативите и броят на участниците. Добрият пример насърчава все повече хора да правят добрини.

Ваши ученици участват в Песента за приятелството, специално заснета за „Мисията е възможна“. Клипът има огромен успех в интернет, предизвика симпатиите и на ЕК. Какво е за Вас и Вашите ученици Песента за приятелството? 

Песента за приятелството обединява, сплотява, дава прекрасен заряд на всеки изпълнител и слушател. При нейното изпълнение непринудено се включват все повече участници, което предизвиква бурни аплодисменти и щастливи усмивки. Слушателите стават  подвластни на нейното емоционално въздействие. Благодарение и на Вас изпълнението получи гласност и клипът постигна този успех.

Какви общи инициативи реализират СУ „Димитър Матевски“ и КСУ „Св. Св. Константин и Елена“ в Пловдив?

Примерът е последван от много ученици, колеги и родители. Проведоха се различни инициативи за подкрепа на децата от дома. Те участваха в традиционния есенен бал на училището.
За Коледа  подарихме дрехи, играчки и коледни изненади. Ученици изнесоха празнична програма за децата от комплекса. За 1 март деца и родители отново гостуваха в дома, закичиха се мартенички и заедно пяха песни за  празника, за приятелството. Ученици от училището участваха в благотворително събитие „Пловдив 2019“, организирано от Община Пловдив с партньорство Humanity First в подкрепа на децата, настанени в Центрове за настаняване от семеен тип към Комплекса за социални услуги „Св. Св. Константин и Елена“- гр. Пловдив.
Все повече колеги се включват в благотворителните инициативи за събиране на средства за организиране на летния отдих на децата от дома. Цели семейства на ученици от нашето училище също са част от инициативите и участват с лични дарения. 

Какво е Вашето послание към хората, които все още са скептично настроени към децата от социалните услуги? 

Децата от социалните домове не са по-различни. И те имат нужда от приятелство, игри,  усмивки, подкрепа и равен шанс за развитие. Малките неща, които правим в тази посока, дават урок  по доброта за всички – деца и възрастни.