Поклоннически пътувания, които организира Русенската митрополия, очертават интригуващи маршрути с възможности за русенци да опознаят много свети места в България и извън нейните предели. 
От 7 до 9 юни предстои обиколка на емблематични места в България и Гърция. Първата спирка е Арбанаси с храм "Рождество Христово" с изключително красивите стенописи, сред които е и "Колелото на живота". Следва посещение на едно от най-харесваните от туристи в последно време места - Перперикон, където екскурзовод ще покаже на групата останките от древното селище, двореца, крепостните стени, светилището отпреди 5000 г. пр.Хр. На следващия ден в град Кавала в Гърция ще бъдат разгледани крепостта Криступолис, старият град Панагия, пристанището и заливът. Последният ден е посветен на Бачковския манастир.
Много примамливо звучи следващият маршрут, който предлагат организаторите Маруся Цветанова и историкът богослов Милен Бакалов, които ще водят групите. Става дума за прочутите писани манастири в Румъния, които ценители имат шанс да разгледат от 21 до 23 юни. В смятания за най-голям действащ манастир "Нямц" с 200 монаси един от първите игумени е бил Григорий Цамблак. Ще бъдат разгледани и уникалните манастири и църкви в Сихастрия, Агапия и Буковина, с изрисувани по фасадите стотици фрески с библейски сцени. Тези единствени по рода си живописни храмове са в списъка на обектите, защитени от ЮНЕСКО. Специален акцент в това пътуване ще бъде град Яш и катедралният храм "Сретение Господне", където се пазят мощите на света Петка Българска.
Следващото пилигримско пътуване е замислено за периода 20-23 септември и то включва Осоговския манастир, след това една от най-старите църкви в Македония - "Св.Георги" в Старо Нагоричане, Бигорския манастир недалеч от Дебър. Самият Охрид също ще бъде разгледан, а след това и манастирът "Св.Наум" с гробницата на лечителя, дал името на обителта. Маршрутът преминава през градовете Битоля и Берово, където в последния ден от екскурзията ще бъде посетен и Беровският манастир "Св.Архангел Михаил". 
От 2 до 6 октомври е по-далечното пътуване - до Гърция и Южна Италия. То включва и Рилския манастир и Роженския на 5 км от град Мелник, където се пази чудотворната икона "Св.Богородица Портаитиса" - едно от малкото копия със светено желязо. В Солун ще се посети църквата "Св.Димитър" от 4 век, където се пазят мощите на покровителя на града свети Димитър, и символа на града Бялата кула. С ферибот се стига до италианския град Бари, откъдето се отива до Алберобело с удивителните кръгли къщи, наричани трули, разнесли славата на градчето по цял свят. Следва посещение на друго малко градче - Локоротондо, което пък е вписано в Книгата на рекордите на Гинес заради многото букви "о" в името си, но известно също като "града на балконите". Специално внимание ще бъде отделено на църквата "Мадона делла Грека", построена през 12 век и с фасада, украсена с впечатляваща розетка. На връщане пътят отново преминава през Бари, където ще бъдат посетени старият град, двете пристанища, базиликата "Св.Николай" от 11 век, където се съхраняват мощите на светеца, катедралата на Бари "Св.Сабинус" и руската църква.