Австрийският канцлер Себастиан Курц и неговото правителство са свалени във вот на недоверие в понеделник, пише New York Times, цитирайки австрийски медии. Гласуването бе насрочено заради скандалните видеозаписи, в които се вижда как вицеканцлерът води преговори с мними руснаци за подкрепа срещу пари.

32-годишният Курц е първият австрийски лидер, който е отстраняван принудително в последните 70 години. Решението на депутатите идва въпреки победата, която Консервативната народна партия на Курц удържа на изборите за Европейски парламент.

Предложението, внесено от Социалдемократическата партия (СДП), бе подкрепено от доскорошния коалиционен партньор на Курц – „Партията на свободата на Австрия“. АНП и НЕОС гласуваха срещу него.

Предстои австрийският президент Александър Ван дер Белен да назначи временен канцлер, който ще ръководи политиката на Виена до националните избори през есента. Успешното гласуване на вота e прецедент в историята на Австрия: от 1945 г. насам са направени 185 опити за сваляне на правителство чрез вот на недоверие, но нито един от тях не бе успешен.