От началото на годината бензин А 95 е добавил към цената си общо 32 ст. за литър. Така в последните дни средната му цена по бензиностанциите е 2.27 лв. за литър или с 16% отгоре. В същото време средната цена на обикновения дизел е 2.33 лв. за литър. При него поскъпването е по-малко - с 19 ст. за литър, показва справка с данните на специализирания портал "Фуело".
Справка по области показва, че най-скъпо е да се напълни резервоарът в област Видин. Най-евтиното гориво е в областите Габрово, Стара Загора и Пловдив. Русе е петата най-евтина област, с цени 2-3 стотинки под средните за страната.
По-значителното покачване започва в средата на април за масовия бензин, а при дизела още от началото март. От 1.95 лв. в началото на годината през април А 95 струва вече 2.20 лв. за литър. При дизела ситуацията е подобна - от 2.14 лв. в началото на януари през март средната му цена вече е била 2.32 лв. за литър, но оттогава досега се задържа сравнително равномерна.
До голяма степен стойността на горивата зависи от цената на суровия петрол. В началото на януари средната цена за барел беше около 61 долара, докато през второто десетдневие на май достигна до 71-72 долара за барел, преди да падне под 68 долара за барел вчера.