До две години кубето на Пантеона на възрожденците, което сега изглежда посивяло и на мътни петна, ще заблести с обновено златно покритие. Вчера бе даден официалният старт на ремонта на този исторически обект, като това стана възможно благодарение на съвместен трансграничен проект на общините в Русе и Гюргево. Цялата сума, спечелена по проекта, е 1 212 746.09 евро, а водещ бенефициент е Русе. Докато в Русе се работи по сградата, приютила костите на стотици възрожденци и борци за национална свобода, в Гюргево ще бъде укрепена и облагородена средновековната крепост, която ще бъде оборудвана по подходящ начин за туристически разходки. Ще бъде съставен каталог и сайт за културното наследство в региона Русе-Гюргево. Проектът трябва да приключи на 30 юли 2021 г. 
Щастливи сме, че дългоочакваният ремонт започва, радваме се, че този исторически паметник ще бъде обновен и скоро ще посреща туристи достойно и впечатляващо, каза зам.-кметът Наталия Кръстева, ръководител на проекта. Тя плисна менче с вода пред Пантеона, като така символично обяви началото на строителните работи. След нея пожелания за спорна работа изрази Николета Минку, изпълнителен директор на регионалния офис за трангранични проекти в Кълъраш. 
Предстои да бъде укрепен главният вход на Пантеона, ще бъде направена топло- и хидроизолация, ще се монтира ново вътрешно и външно осветление. Освен новата позлата на купола, музейният обект ще се сдобие и с ново мултимедийно оборудване. 
Наистина е много радостно, че работата по този ремонт вече започва, каза за „Утро“ директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Той припомни, че последният ремонт в Пантеона е от вече далечната 2001 година, когато беше направено известно разширение и преоформяне на част от вътрешните пространства. Година преди това след дълги оживени спорове бе взето решение Пантеонът да бъде християнизиран, като върху купола му бе издигнат и осветен православен кръст.