Искаме да го приберем и да го погребем тук, в родината му, а не да остане захвърлен в тия скали. Това заяви Юрий Томов, баща на русенския алпинист Иван Томов, който загина на спускане от връх Лхотце на 17 май, след като ден по-рано го изкачи без шерпи и кислород.
От вчера семейството му започна акция за набиране на средства за репатриране на тялото му от Хималаите до Русе, съобщи приятелката на алпиниста Янислава Георгиева.
Необходимата сума е 70 000 долара. Парите може да се превеждат на специална дарителска сметка.
Сезонът на изкачванията на връх Лхотце скоро ще приключи и средствата трябва да бъдат набрани възможно най-скоро, посочи Янислава Георгиева.
От туристическо дружество „Приста“ в Русе, в което членуваше Иван Томов, съобщиха, че ще подкрепят решението на родителите му за набиране на средства за репатриране на тялото на алпиниста.
Ето какво пише в профила на дружеството във Фейсбук: „ТД „Приста“ ще подкрепи набирането на средства за репатриране тялото на Иван Томов от Непал. След кратка дискусия „за“ и „против“, смятаме, че решаващият избор за това е на родителите на Иван. „Надяваме се на подкрепа от всички приятели и съмишленици!“.
„Разговаряхме с ръководителя на експедицията, с неговите приятели и колеги и те ми обещаха, че ще се опитат да направят всичко възможно дори с техни средства да го смъкнат поне до Втори лагер. И затова така в нас се запали една надежда. Нужни са от 35 000 до 50 000 долара само за откарването му до Катманду. Ние знаем, че не можем да разчитаме /да съберем/ тези пари, но просто някаква сума да съберем, да им предложим на хората, да видим нещо можем ли да направим. Мисля, че всеки един родител иска детето му да е до него, както и вярвам, че никой алпинист не е искал да остава някъде... Искаме да го погребеме в родината му по нашите традиции, християнските, а не да остава там захвърлен в тия скали. Искам да успокоя хората, че каквато и сума да се събере, /ако не бъде използвана/ ще ги дадем за благотворителност - за болни деца ли, за детски домове... Каквото решат хората, това ще направим. Ние от тези пари една стотинка няма да вземем. Това е в памет на нашия син и мисля, че това пак си е едно добро дело. Не защото ми е син, но това беше много достоен, много добър човек. Много хора много хубави неща казаха за него, защото наистина го заслужаваше. Скромен, не се е възгордявал никога, не е ощетил никого... Но мисля, че все пак както той, така и Боян /Петров/ допринесоха с нещо за нашата държава. Мисля, че заслужават уважение, съчувствие, съпричастност и една последна почит. Ако има възможност, да я направим, ако не - това, което се събере, ще го дарим“, каза с натежал от мъка глас пред БНР Юрий Томов. 
Всеки, който може и иска да помогне, може да направи дарение на следната банкова сметка:
IBAN: BG58BPBI79211043088601 в български лева, ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ-РУСЕ
Титуляр Юрий Любенов Томов.