1453 зрелостници от Русенска област се явиха тази година на първата задължителна матура по български език и литература. Бройката е с 52 по-малко от младежите, които държаха този изпит миналата година. По обед стана ясно, че темата, която трябваше да развият в третия модул на изпита, беше по разказа "Косачи" на Елин Пелин. До 12 ч в Регионалното управление на образованието не беше постъпил нито един сигнал за нарушения или нередности. РУО наблюдава в реално време какво се случва в училищата, това става с помощта на камери, като изборът е на случаен принцип, обясни началникът на управлението Росица Георгиева. 
Заявления да се явят на първата матура са подали през март 1568 зрелостници. 88 от тях не са били допуснати до изпита по различни причини, най-често заради това, че фактически не са завършили 12 клас, тъй като имат невзети изпити по отделни предмети. От останалите младежи 27 не са успели да дойдат навреме в изпитните зали. 
На 23 май предстои вторият зрелостен изпит, който е по предмет по желание. Там бройката на заявките е по-висока от желаещите да държат БЕЛ: 1574 души. Разликата идва оттам, че на такъв изпит се явяват и младежи, които миналата или предишни години не са успели да вземат успешно тъкмо този изпит и затова се явяват отново, поясни Георгиева.
Интересни размисли предизвиква изборът на дисциплини за втория държавен зрелостен изпит. Палмата на първенството безапелационно държи английският език - това са пожелали 538 души. На второ място, малко изненадващо, е изпитът за придобиване на степен за професионална квалификация. Това е изпит, който могат да държат като втори държавен зрелостен изпит завършващите професонални гимназии. Такова желание са обявили 368 младежи. Следват пожелалите матура по биология - 329 ученици, география - 144 ученици, а едва след това идва математиката, избрана от 84 зрелостници. 
Успоредно с това прави впечатление, че най-малко фенове имат физиката и испанският език само с по един ентусиаст. Следват химията и руският език - с по двама адепти, френският - с трима. Изненадващо слаб е интересът към немския език като матуритетен изпит - при наличието на едно Дойче шуле и немска паралелка в Европейското само 22 души са избрали да държат такъв изпит на матурата. Затова пък цели 71 зрелостници очевидно се чувстват силни като мислители и аналитици - те са заявили втора матура по т.нар.философски цикъл.
Само 30 човека от цялата област са избрали да се явят и на трети зрелостен изпит, каквото право, но не и задължение имат. В техните желания отново лидира английският език, предпочетен от 12 души, 6 човека ще се явят на математика, 4 на биология, по трима на химия и физика и по един на география и история и цивилизация. Изпитите за 3-ти държавен зрелостен изпит са на 28 май по биология, физика и философски цикъл, на 29-и - за всички езици, на 30-и - география и химия, и на 31 май - по математика и история и цивилизация. Впрочем обичайно повечето от заявилите трета матура в крайна сметка не се явявали на самия изпит. Често става така, че ние подготвяме зали, определяме квестори, а накрая никой не идва, обобщи Росица Георгиева.