Жена с критичното кръвно налягане 220/120 бе открита вчера на Централен пазар, след като случайно решила да се прегледа по време на кампанията на "Медика" по повод Деня за борба с хипертонията. 65-годишната жена никога не си е мерила кръвното и организмът й свикнал с екстремните стойности. От време на време усещала главозамайване и сърцебиене, но ги отдавала на 65-те си навършени години. Русенката веднага бе насочена към Спешно отделение в УМБАЛ "Медика Русе" за изследвания от кардиолога д-р Мерал Расим, която консултираше всички желаещи да си измерят кръвното налягане по време на двучасовата кампания.
Хипертонията е един от най-големите здравословни проблеми и може би от всеки пет пациенти четирима са с високо кръвно налягане в Русе, посочи д-р Расим след кампанията, по време на която през пункта на пазара минаха близо 250 русенци. По нейни изчисления 80% от гражданите са с високо кръвно, но не си мерят налягането и научават за това по време на подобни кампании. 
Ако си мерите кръвното вкъщи и в рамките на един ден 3-4 пъти се отчетат високи стойности, трябва непременно да се консултирате с кардиолог, посъветва лекарката.  
Искам да благодаря на "Медика", че в рамките на девет месеца съвместно правим четвърта превантивна здравна кампания на Централния пазар, каза директорът на "Общински пазари" Кунчо Кунчев. За посетителите на импровизирания кабинет фирмата беше осигурила  пълнозърнест хляб с мед, био ябълки и листовки с три менюта за пациенти с хипертония.
Кинезитерапевт от "Медика" пък показа на възрастните хипертоници упражнения за раздвижване.