4 млн. лв. са предвидени за компенсиране на щетите от градушките, които помляха доста ниви в цялата страна, включително и в Русенско, съобщи вчера земеделското министерство. Към момента има подадени 107 хил. заявления за подпомагане за унищожени около 70 хил. декара. 
Както "Утро" писа, поразените площи в Русенско  се изчисляват на над 15 000 декара. Според подадените в ОД "Земеделие" - Русе, заявления, природната стихия е унищожила над 10 хил. дка пшеница, близо 1000 дка ечемик, над 1500 дка рапица, 1400 дка слънчоглед, 360 дка царевица плюс още площи с овес, лупина и други по-рядко отглеждани култури. Тези щети обаче често се преувеличават, а проверките на място установяват, че пораженията далеч не са стопроцентови. Комисиите на ОД "Земеделие" - Русе, обикалящи ударените от стихията ниви, вече са установили такива случаи.
Обикновено държавата възстановява 50-80 на сто от направените от замеделците разходи, в зависимост от културата. Точните ставки ще се определят, като завършат обследванията на терените от заявленията, за да се установи дали наистина в тях пораженията са 100%. Компенсацията е по-добра, когато има сключена застраховка. 
Очаква се отделените за компенсации 4 млн. лева да стигнат, тъй като на практика обезщетенията по тази помощ никога не са надхвърляли 2,5 млн. лева. Изплащането им може да започне след средата на юни, когато приключва градоопасният сезон.

Ледени късове
пак удариха Ценово

Виктория ИВАНОВА
След като в четвъртък градушка с размер на лешник унищожи продукцията на хората в Ценово, в понеделник при разразилата се буря селото отново не беше пощадено от ледените късове. Този път градушката е била по-лека отпреди, но пак е нанесла щети. Предстои комисия от областна дирекция "Земеделие и гори" да направи оглед и оценка. В останалите общини в областта е имало силен вятър и пороен дъжд, но без сериозни последици.
В Русе ураганният вятър събори много дървета и клони, но нямаше пострадали хора и материални щети. Повечето от дърветата бяха на пътните платна и това предизвика затруднения в движението, но още вечерта голяма част от тях бяха разчистени, а вчера сутринта бяха премахнати и клоните.
Жители на квартал в Мартен също споделиха, че е имало градушка за около десет минути, но се е разминало без сериозни щети по продукцията в дворовете.