Трикратният световен шампион на Формула 1 Ники Лауда почина на възраст 70 години. Преди 9 месеца той претърпя трансплантация на белите дробове.

За много той ще бъде запомнен със своето чудодейно възстановяване и завръщането си на пистата, след като бе зле обгорен по време на катастрофа през 1976 г..

Лауда „почина спокойно“ в понеделник, съобщи неговото семейство, цитирано от Би Би Си.

След края на кариерата си като пилот във Формула 1, той става предприемач във въздушния транспорт, а през последните години беше и в ръководството на отбора на „Мерцедес” във Формула 1. Той игра важна роля в привличането на британския пилот Люис Хамилтън, който до сега е с 5 световни купи.

„Неговите неповторими постижения като атлет и предприемач са и ще останат незабравими. Неговата неуморима жажда за действия, неговата прямота и кураж остават като модел за подражание и белег за всички нас“, казва семейството му.

На първи август 1976 г. една година след спечелването на своята първа титла той получава трета степен изгаряния по главата и лицето и се нагълтва с токсичен дим, който уврежда дробовете му при катастрофа на писта Нюрбургринг.

Той е отведен в болницата, където успява да се възстанови почти чудодейно и се завръща на пистата само 40 дни по-късно, все още с превръзките.