След 30 години съкращения в армията има цели региони, включително Русенска област, в които хората отдавна не са виждали военна техника, военнослужещи, български войници. Затова идеята на националната информационна кампания "Бъди войник" е да популяризираме армията, военната професия пред обществото. И има ефект! Миналата година за първи път завършихме годината с повече постъпили военнослужещи, отколкото напуснали армията. Един пример отпреди два дни - за 175 места има 430 кандидати. За съжаление, досега винаги е било едно към едно и една част от тях отпадат по здравословни, физически причини. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който вчера откри в Русе кампанията, съпътствана от демонстративен военен арсенал.
Образци на военна техника, въоръжение и оборудване бяха изложени на алеята пред хотел "Дунав", където имаше и информационна борса за набиране на войници и матроси. В събитието се включиха представители на военно-патриотичните съюзи, които показаха колекционерско оръжие. Квалифицирани военни обясняваха какво представляват сухопътните войски, кои са силите за специални операции. 
Кампанията цели да представи армията пред обществото, защото при липсата на военна служба младите хора не познават армията. При липсата на войска в гарнизоните хората не се срещат с нея, не познават техниката. Моето убеждение е, че хората се интересуват, като така даваме възможност да се допрат до армията, да видят техниката, да получат повече информация, посочи още Каракачанов. 
На откриването на кампанията "Бъди войник" бяха също водачът на листата на ВМРО-БНД за предстоящите евроизбори Ангел Джамбазки и вторият в листата Юлиан Ангелов.