В България много се говори за магистрали от асфалт, но всъщност единствената магистрала към сърцето на Европа е река Дунав. На нашия и на румънския бряг обаче се забелязват най-големите проблеми на корабоплаването, заради които през 100 дни от общо 365 в годината тази част на реката не е плавателна. Затова първото нещо, което си поставяме за цел, е превръщането на Дунав в река, по която корабите ще плават 365 дни. Това каза вчера в Русе водачът на листата на Коалиция за България за Европарламента проф.Боян Дуранкев. Заедно с председателя на партия АБВ Румен Петков, председателя на областния съвет на АБВ Валери Иванов и представители на коалиционните партньори на партията той участва в представянето на листата на коалицията за предстоящите избори на европейски депутати на борда на пасажера "Русчук" с който направиха 20-километрова разходка по русенското крайбрежие.
Втората основна задача на коалицията е свързването на реката с кораборемонтите и корабостроенето. Има хора, които са готови да градят и да изграждат нови мощности и в това отношение България може да дръпне напред. На трето място ще координираме с Румъния интересите си по отношение на екологията и развитието й точно по линия на река Дунав. Тези три задачи ще ги разширим  заедно с другите крайдунавски страни, за да може Дунав да стане център на Европа в плавателно, индустриално и екологично отношение, посочи проф.Дуранкев.
Най-младият член на листата на Коалиция за България Калина Найденова заяви, че за нея е огромна чест достойно да представя коалицията в Европарламента.
Вярвам, че аз и моите колеги ще допринесем за качествено развитие на дунавския регион, който през последните 10 години изостава с все по-бързи темпове, каза 21-годишната русенка.
За нас е изключително важно да дадем смисъл на Дунавската стратегия и първото нещо, което нашите евродепутати начело с проф.Дуранкев ще направят в Европарламента, е да мобилизират усилията на нашите колеги и приятели от Румъния, Унгария, Австрия и Германия, за да може да дадем тласък на живота по поречието на Дунав. Това означава гарантиране на плавателност през цялата година и още Дунав да стане инструмент за туризъм, достъп и комуникация между хората, подчерта председателят на партия АБВ Румен Петков.
Той и Валери Иванов вече са имали среща с румънския посланик у нас Йон Гъля и са получили гаранцията на румънската страна, че ще бъде заедно с България в битката за активен Дунав, който да стане свързващо звено на европейската столица на България-Русе с цяла Европа. 
Считаме, че е особено важно България да възстанови позициите си върху речното корабостроене и кораборемонт, защото не може един такъв голям корабостроителен завод като русенския да стои затворен, а нашите кораби да ходят за ремонт в други съседни държави, посочи Румен Петков и уточни, че държавата трябва да застане на мястото за възстановяване на корабостроителницата, за да може България да заеме това място, което е имала десетилетия наред. 
Кандидатите за Европарламента се срещнаха със симпатизантите си от Русе в хотел "Вега" и с тези от Бяла и представиха кампанията си под наслов "Да променим Европа, за да променим и България".