Непрекъснато сипещият се дъжд затруднява извънредно русенските фермери, които трябва да се борят и с последиците от падналите в областта градушки. Унищожените от стихиите терени трябва да се презасеят, затова кампанията продължава въпреки крайно неблагоприятните климатични условия.
„От седмици не можем да влезем в нивите, влагата затрудни неимоверно борбата с плевелите, водата извлече наноси. Дойде време да пръскаме с фунгициди пшеницата и ечемика срещу болести, но няма как да го направим в този дъжд“, заяви за „Утро“ председателят на регионалния фермерски съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов.
Както „Утро“ писа, над 15 000 декара в областта са съсипани от градушката и сега те се презасяват - на повечето места с царевица, която има повече време да се развие. И за разлика от предишни години, когато отношението между маслодайния слънчоглед и фуражната култура беше 3:1, сега те са изравнени по площи. Според данните на Областната дирекция „Земеделие“ в областта са засети със 113 хил. декара повече царевица в сравнение с миналата година.
За засяването на повече пролетници допринася и неблагоприятното развитие на пазара за азотощадящи култури - грах, нахут и др. След три хубави години ги удари пролетното засушаване и сега за тях пазар няма - никой не ги търси, никой не ги купува. Затова фермерите се отказват от тези култури в полза на традиционните слънчоглед и царевица, обясни Караиванов.