Цената за ползване на басейните в комплекс "Норд" се очаква да поскъпне значително от този сезон, алармира организаторът на състезания по водна топка Николай Петров, като обясни и причината. 
60 години комплексът в Парка на младежта е захранван с вода от целево изграден каптаж при изключително приемлива цена, а сега вече басейнът трябва да се пълни с питейна вода. Наскоро е установено, че каптажът е незаконен и не е регистриран в Басейнова дирекция, като вместо да се предприемат навреме нужните действия за узаконяването му, общинските служители са го затрупали, посочва Петров. По думите му използването на питейна вода за басейна е неморално разточителство и би повишило многократно цената за ползване.
„Кому е нужно това? Нима община Русе не желае да осигури едно прилично като цена удобство за русенците, ползващи през летния сезон басейните в комплекс „Норд“? Или налице са липса на професионален капацитет и професионализъм за урегулиране и узаконяване на изградения преди 60 години каптаж? А може би се търси повод за повишаване на цената към наемателя, който за последните 10 години е подобрил условията по ползване на съоръженията... Социалният момент ще бъде подменен с право за ползване от малцината, които биха могли да си го позволят. Не е ли грижа на общината това социално благо да бъде приемливо в ценово отношение за русенци? Нима гражданите на Русе нямат право на разхлада в летните месеци, когато температурите често достигат екстремно високи нива?“, пита Петров, като настоява общината да предприеме необходимите действия в полза на гражданите на Русе.
„Всички басейни в Русе се пълнят от водопровода на града, като от тази година басейн „Норд“ също е свързан към градския водопровод и ще плаща вода на ВиК. Досега компексът е бил закачен към каптажа на „Паркстрой“, който е изграден преди повече от 60 години с цел да се поливат насажденията в парка, а не да се пълни басейн. Услугата няма да поскъпне, гражданите нищо не губят. По-скоро досега другите собственици на басейни са били дискриминирани, а наемателят е печелел от това, че не плаща питейна вода“, коментира шефът на общинско предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов. 
Този сезон басейн „Норд“ ще продължи да се стопанисва от русенската фирма „Мегакапитал“, а в момента от общината подготвят нова процедура за отдаване под наем на плувния комплекс за пет години чрез явен търг. Предстои независим оценител да определи наема на басейните, след като предложението бъде одобрено на сесията в четвъртък.