Челси и Арсенал ще определят победителя в Лига Европа за сезон 2018/2109, след като отстраниха съперниците си в полуфиналите на втория по сила европейски турнир. Челси елиминира Айнтрахт Франкфурт във вълнуващ мач на “Стамфорд Бридж” след изпълнение на дузпи с 4:3, а Арсенал надделя над Валенсия с 4:2 като гост.

На “Стамфорд Бридж” първото положение в мача бе за гостите от Франкфурт – в третата минута Лука Йович стреля с глава, но за Кепа Арисабалага не бе никакъв проблем да улови топката. В 14-ата минута пък шанс се откри пред десния бек на германския отбор Дани Да Коща, но вратарят на Челси отново се справи със ситуацията и изби в корнер. Челси създаде първото си положение в 23-ата минута, когато организира перфектна атака, но завършващият удар на Оливие Жиру бе париран с гърди от стража на гостите Кевин Трап. Две минути по-късно „сините“ пропиляха нова възможност , като този път японецът Макото Хасебе изби топката почти от голлинията.

В 28-ата минута „сините“ откриха резултата, повеждайки с гол на Рубен Лофтъс-Чийк, който получи добър пас отляво от Еден Азар и с техничен удар преодоля Трап.

Франкфурт стартира много агресивно през второто полувреме в търсене на изравнителен гол и в 48-ата минута тимът претендира за дузпа за игра с ръка на Ковачич. 11-метров наказателен удар не бе отсъден, но секунди по-късно Йович се озова на отлична позиция и не даде никакви шансове на Кепа, изравнявайки резултата. В 59-ата минута силен изстрел на Мият Гачинович бе блокиран от Кепа, който бе на точното място и боксира топката. Две минути преди края на редовното време Жиру можеше да осигури победата на Челси, но Трап отново се намеси решително. Така резултатът от двете срещи бе равен 2:2 и последваха продължения. В 101-ата минута гостите имаха уникална възможност да поведат, но Давид Луис не позволи топката да влезе в мрежата. В последната минута от първото продължение при сходна ситуация бранителят на лондончани Давиде Дзапакоста изчисти от голлинията. В 115-ата минута Дзапакоста можеше да реши спора в полза на Челси, но ударът му бе отбит от Трап. Секунди след това Аспиликуета прати топката в мрежата на Айнтрахт, но голът бе отменен заради нарушение на капитана на Челси срещу Кевин Трап. След равенство и в продълженията се пристъпи към дузпи, които бяха спечелени от домакините с 4:3. Аспиликуета пропусна за Челси, но Кепа отрази два удара на противникови играчи.

На „Местая“ Валенсия поведе с точен изстрел на Кевин Гамейро в 11-ата минута, но само 6 минути по-късно Пиер-Емерик Обамеянг смълча трибуните с изравнителен гол.

В 50-ата минута Александър Лаказет вкара втори гол за Арсенал, но Валенсия реагира бързо и изравни след втори гол на Гамейро в срещата в 58-ата минута. Точка на спора в този двубой сложи Обамеянг в 69-ата минута, след чийто гол мисията стана невъзможна за „прилепите“. Обамеянг оформи и хеттрик две минути преди края на мача и „артилеристите“ триумфираха с 4:2 в Испания и общо 7:3.

Арсенал и Челси ще спорят за трофея на 29 май (сряда) на Олимпийския стадион в Баку, който е с капацитет 70 000 зрители. „Сините“ спечелиха надпреварата през 2013 г., а „топчиите“ триумфираха в Купата на УЕФА през 2000 г. Доминацията на английските отбори в европейските клубни турнири този сезон е пълна, след като в Шампионската лига за титлата ще се борят Ливърпул и Тотнъм. За първи път в историята във финалите на европейските турнири ще играят отбори от една държава.