Жителите на много райони на Истанбул организираха „протест на тенджерите“ във връзка с решението на Централната избирателна комисия да анулира изборните резултати за кмет, който бе спечелен от опозиционния кандидат Имамоглу, предаде РИА Новости.

Както по-рано заяви представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ЦИК на Турция правилно е решила да анулира изборните резултати за кмет на Истанбул, който Имамоглу спечели, а повторните избори са насрочени за 23 юни. Според него отмяната на резултатите от изборите се дължи на факта, че някои членове на избирателните комисии в избирателните секции не са държавни служители.

Турски граждани, живеещи в различни части на Истанбул, включително Бешикташ, Кадиккьой, Сисли, посрещнаха решението на ЦИК с протести и чукане на тенджери и тигани. Протестите започнаха след 22 часа вчера в много райони на града. В протестите се включиха шофьори, натискащи клаксоните на автомобилите си.

Точно същата реакция, която журналистите нарекоха “революция на тенджерите“, се наблюдаваше в цяла Турция по време на месец и половина протести през 2013 г. във връзка с плановете на властите да застроят парка „Гези“ в центъра на Истанбул. Кадрите показваха, че жителите на Истанбулските квартали отварят прозорци и балкони, чукат по саксии, бият по тигани, в някои апартаменти постоянно угасват и запалват светлините в жилищата си. Според информация от социалните мрежи, група от няколкостотин протестиращи се е събрала в района на Бешикташ. Те скандират лозунга на опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ „Право и справедливост“.

За първи път от 1994 г. опозиционната /РНП/ спечели кметските избори в най-големия град в Турция, Истанбул и турската столица Анкара. Кандидатите й също спечелиха и в други големи градове като Измир и Анталия. Като цяло на 31 март управляващата ПСР спечели общинските избори в Турция, чиито кандидати получиха 44,33% от гласовете срещу 30,12% от кандидатите от РНП.