Метеорологичните прогнози за дъждове и свъсените облаци се смилиха над Русе и макар на няколко пъти да се опита да завали по време на тържествената церемония за вчерашния празник, все пак пороят се размина. 
Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война се събраха всички депутати без изключение, областният управител Галин Григоров и кметът Пламен Стоилов със заместниците си, генералният консул на Русия Андрей Громов и председателят на общинския съвет проф.Христо Белоев. Имаше и много русенци, които бяха дошли на площад „Батенберг“ специално за празника. 
След кратката церемония по приемането на почетната рота слово за българските воински победи прочете областният Григоров. Той припомни за героизма на българските воини при Сливница, Булаир, Лозенград, Тутракан, Ряхово и призова русенци винаги да помнят и тачат героите. Григоров специално призова множеството да почете и паметта на двамата съвременни русенски герои - военните Антон Петров и Валентин Донев, които загинаха по време на мисии в Ирак. 
В словото си директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов акцентира върху повода за празника - свети Георги, не само като герой и воин, но и като великомъченик. С добри водачи можем да постигнем много, но не можем да променим града си, ако не даваме всичко от себе си, каза Ненов. И настоя „всеки от нас да дава всичко от себе си, само тогава ще получим и признанието на всички около нас“. 
След заупокойната молитва и благодарствения молебен с многолетствие, отслужени от Русенския митрополит Наум и свещеници, пред паметника бяха поднесени венци и цветя. 
Празничната градска програма включваше и половинчасови изпълнения на ученици от Училището по изкуствата до шадравана с Цигуларчето и пред хотел „Дунав“. 
На празничен коктейл общинската управа бе поканила посланиците на знанието, дейци на образованието, общински съветници, културни институти и почетните граждани на Русе. Към тях с поздравление се обърна кметът Пламен Стоилов. Таланти от вокално студио „Слънчеви ноти“, студио „Икономов“ и вокална група „Приста“ зарадваха гостите с изпълненията си. Всеки от присъстващите формулира кратко послание върху Таблица на познанието, която изобразява химичните елементи. От общината припомниха, че 2019-а е обявена за година на Менделеевата таблица, създадена преди 150 г.