Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия, отслужи водосвет за бойните знамена и знамената светини.

На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски” са строени представителни части от всички родове войски на Българската армия начело с трибагреника, знамената-светини и бойните знамена, за участие в празничния водосвет и да получат божието благословение за воинското си служение, в защита на Родината и българския народ.

Пред Паметника на Незнайния воин са още: президентът на страната и върховен главнокомандващ Българската армия Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, кметът на София Йорданка Фандъкова, офицери, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати.

Ритуалът на освещаването на военните знамена на българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще снизхожда, ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили и всички, които воюват под тези знамена.

Знамената на Българската армия наричаме „светини”, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещени думи, като „С нас е Бог”, освещават се ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест.