Папа Франциск проведе среща с католическата общност в Раковски.

Папата благодари на всички за гостоприемството.

След това произнесе слово, в което каза, че любовта е безкористна. „Трябва да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в култура на етикетите и прилагателните. Този човек е такъв, онзи човек е онакъв и т.н. А Бог не иска това. Това е личност, това е образ Божи, никакви прилагателни. Можем да кажем, че само Бог може да поставя прилагателни. Всяка личност трябва да носи само любов. Това се отнася и за тези, които говорят клюки и сплетни”, заяви папата. Той каза, че си представя песимиста като една торта. „Песимистът сипва оцет върху тортата и съсипва всичко, песимистите съсипват всичко, докато любовта винаги отваря вратите и имаше право папа Йоан – никога не съм познавал някой песимист, който да е направил нещо добро. Господ е един нелечим оптимист, каза в словото си папа Франциск. Винаги Господ се стреми да ни води напред, подчерта още папата. Прекрасен е поздравът на Господа: Мир вам! Там където има буря, тъга, трудности, Господ казва: Мир вам. Господ създава мир, каза още папа Франциск.

Не е проблем брачните двойки да се карат, стига да се сдобрят преди да свърши денят. Никога не свършвайте деня с война, каза още папата. Защото студената война на следващия ден е много опасна, заяви още Негово Светейшество.

След Раковски предстои кулминацията на посещението на папа Франциск – посланието му за мир, което той ще направи на площад “Независимост”.

Мястото е избрано символично – в близост до църква, синагога и джамия, като израз на единство и толерантност.