Контролно-пропускателни пунктове, забрана за използване на дронове, спиране на движението и затваряне на паркинги в София и гр. Раковски са част от мерките, които предприемат полицията, Национална служба „Охрана“, Столичната община и Центъра за градска мобилност във връзка с посещението на Негово Светейшество папа Франциск на 5 и 6 май у нас. Мерките бяха обявени на специален брифинг в МВР.

„Гражданите ще бъдат пропускани през КПП-та без обемисти багажи, да не носят оръжия, включително хладно. Времето не работи за нас – дават лоша метеорологична обстановка. Разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки от половин литър. Отделно на самите КПП ще има центрове на БЧК, където допълнително при необходимост ще бъде раздавана минерална вода“, каза заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Тодор Гребенаров и добави, че КПП-тата ще работят три часа преди началото на всяко събитие.

Той обяви още, че от началото на годината е бил създаден временен оперативен щаб, в който участват всички структури, ангажирани с охраната на папа Франциск.

„Самата организация по посещението е започнала в началото на 2019 г. Проведени са редица мероприятия, като са обсъдени с колегите от Италия редът, програмата, задачите и местата, където ще бъдат проведени тези срещи. Във връзка с по-добрата стиковка и взаимодействие преди около един месец направихме по покана на Ватикана с част от оперативния щаб посещението на място там“, допълни той.

Гребенаров добави още, че очаква папа Франциск да излезе от протокола и от мерките за сигурност, но са подготвени да реагират. Той подчерта, че чужди служби не са ангажирани с охраната му, освен личната охрана, с която папа Франциск ще пристигне.