Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер след срещата на четири очи с българския си колега Бойко Борисов.

Зьодер е на посещение в България по покана на българския премиер, а двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, сигурността, икономиката и финансите, както и много други теми от европейския дневен ред.

В изказването си той определи страната ни като „важен фактор за стабилността на целия регион“ и изрази похвалата си за успешното опазване на външните граници на ЕС. „България се доказва като много стабилен европейски партньор“, заяви Зьодер. „В една все по-слаба Европа, България показва колко силна е тя и колко усилия полага за опазване на сигурността на границата на ЕС“, допълни още той.

Двамата премиери положиха подписите си под съвместна декларация за сътрудничество в областта на сигурността и противодействие на престъпността.

Според Зьодер в тази област страната ни постига „много над средното ниво“, за което получава уважението на своите европейски партньори. „Много е важно да работим заедно за засилването на обединените в Европа“, заяви още баварският министър-председател и призова за подкрепа на проевропейските сили на Стария континент.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов заяви, че сме на първо място в Европа по задържани и осъдени каналджии. Той увери баварския си колега, че страната ни непрекъснато инвестира собствени средства в охраната на границите си, не само за нова техника, но и за развитието на личния състав. „Значително е това, което България прави за защита на външните граници“, каза Борисов.

Той благодари за добрата оценка за борбата ни срещу нелегална миграция и подкрепата, която от баварска страна бе изразена за приемането ни в Шенген и заяви: „Българският народ с много усилия постига това, което вие отчитате. Когато най-мощната икономика в Германия два тази оценка, тя е по-меродавна от казаното от нашите политически опоненти“. Българският премиер не пропусна да отчете и икономическа стабилност, ниският външен дълги ниският дял на безработицата  в страната и подчерта, че тя продължава да бъде добро място за инвестиции. „Нашата партия се нарича Граждани за европейско развитие на България. Тя има само един път – европейският“, каза още Борисов.